Klimaat centraal op markt in Hellevoetsluis

klimaatdag1De Amnesty Internationallaan is zondag 20 september het domein van de Klimaatmarkt. In een aantal Nederlandse gemeenten is het die dag autoloze zondag, maar Hellevoetsluis sluit alleen een verkeersader af voor een markt met van alles op het gebied van duurzame energie, duurzame mobiliteit en streekproducten.

De Klimaatmarkt is van 12.00 tot 17.00 uur open en wordt georganiseerd door Milieu Dichterbij en de gemeente Hellevoetsluis.

De markt wordt om 12.30 uur officieel geopend door wethouder Joosten. Daarvoor kunnen de bezoekers vanaf 12.00 uur al een kijkje nemen bij de kramen of op de vrijmarkt voor kinderen. Bij de kramen is veel informatie verkrijgbaar over duurzame energie en energiebesparing. Denk aan isolatie, zonnepanelen en verlichting. Op de vrijmarkt kunnen kinderen voor een klein prijsje gebruikt speelgoed kopen en op die manier aan recycling doen. Ook worden op de markt biologische en streekproducten aangeboden.

Dit jaar zijn er enkele bijzondere demonstraties op het gebied van duurzame mobiliteit. Innovaties voor de toekomst en toepassingen die al in gebruik zijn. Twee topstukken zijn ongetwijfeld de Nuna 4 en de elektrische sportauto de Lotus elise. De Nuna 4 is ontwikkeld door studenten van de TU Delft. De auto is winnaar van de World Solar Challenge 2007, een wedstrijd over meer dan 3.000 kilometer in Australië voor auto’s die rijden op zonne-energie. De Nuna 4 zal demonstraties geven op de Amnesty Internationallaan. De auto heeft een topsnelheid van 145 km/u en ziet er spectaculair uit.

Het andere topstuk, Lotus elise, is een ‘normale’ auto, die zich op de openbare weg kan begeven. De auto is gewoon via het stopcontact op te laden en heeft de capaciteiten van een sportauto; bijvoorbeeld een topsnelheid van 215 km/u en van 0 tot 100 km/u in minder dan 4,7 seconden. Het bekijken meer dan waard naast de elektrische scooters, rij-simulator en gekke fietsen.

De Klimaatmarkt wordt muzikaal ondersteund door Sempre Crescendo. In het Tivoli Theater wordt om 15.00 uur de film Earth vertoond. Gratis kaartjes zijn af te halen bij de stand van de gemeente op de markt. Ook houdt één van de ecowoningen aan de Noordse Molenweg open huis.

De Amnesty Internationallaan is voor de Klimaatmarkt afgesloten voor het doorgaande verkeer vanaf Vermaat tot voor de rotonde ter hoogte van ABN/AMRO

De afsluiting geldt van 7.00 tot 19.00 uur. Meer informatie over de Week van de Vooruitgang is te vinden op www.milieudichterbij.nl

klimaatdag2

 

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl