De leefbaarheidmonitor 2010 laat goede resultaten zien. De cijfers in het definitief rapport wijken weinig of niet af van de eerste voorlopige cijfers die de gemeente in januari naar buiten bracht.
Aan deze zevende editie van de monitor hebben in totaal 2.350 inwoners van 18 jaar en ouder meegewerkt.
Men heeft vragen beantwoord over tal van onderwerpen, zoals de leefbaarheid van de buurt , de beleving van buurtproblemen, de tevredenheid over voorzieningen in de eigen buurt, veiligheidsbeleving en de woon- en leefomgeving.
Hieronder in het kort wat bevindingen uit de onderzoeksresultaten gerangschikt naar onderwerp. Het hele rapport is te vinden op de website van de gemeente: www.spijkenisse.nl
Openbare ruimte
De inwoners van Spijkenisse vinden het in het algemeen prettig om in Spijkenisse te wonen. Zij geven de leefbaarheid in de buurt een ruime voldoende. Men is tevreden over de kwaliteit en het aanbod van de openbare voorzieningen. Ook ervaart men minder overlast door vervuiling. Voorts is men tevreden over het ophalen (en de frequentie) van het huisvuil en het maaien van gras. Minder tevreden zijn de geënquêteerden over onderhoud van bestrating en onderhoud van de speelplekken voor kinderen.
De beoordeling van de leefbaarheid verschilt per buurt. Problemen die dan worden genoemd zijn parkeeroverlast, hondenpoep en het te hard rijden.
Openbare orde en veiligheid
Driekwart van de inwoners voelt zich veilig in de eigen buurt. Dit cijfer blijft achter in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Wel loopt het cijfer de laatste jaren op. Dus het veiligheidgevoel neemt toe. Ook de overlast van buurtbewoners neemt af.
Verkeer en vervoer
De respondenten hebben het verkeer en vervoer in de eigen buurt eveneens beoordeeld. De overlast van het verkeer in de eigen buurt is in vergelijking met het vorige onderzoek in 2008 gelijk gebleven. De parkeerdruk (hoeveelheid parkeerplaatsen) vormt voor de bewoners een belangrijk element van overlast. Daarnaast is men vooral van mening dat er vaak te hard wordt gereden. Ook hier ondervindt de bevolking van Spijkenisse meer overlast van het verkeer dan gemiddeld in Nederland.
Sociale infrastructuur en participatie
De inwoners zijn zelf positief over de eigen leefsituatie en de zelfredzaamheid. Een ruime meerderheid kan zich goed redden en beschikt over voldoende sociale contacten.
Het blijft goed gaan met de sociale betrokkenheid van bewoners. Bijna één op de drie inwoners verricht vrijwilligerswerk. Tweederde van deze vrijwilligers is één of meerdere keren per week actief als vrijwilliger. De vrijwilligers zijn vooral actief voor een sportvereniging of een club.
Waarom een leefbaarheidmonitor?
Deze monitor is voor het gemeentebestuur en de woningcorporaties een belangrijk middel om de vinger aan de pols te houden. Het is hiervoor nodig te weten wat de eigen bewoners van hun buurt vinden. De gemeente en woningcorporaties kunnen de resultaten van dit onderzoek en andere signalen uit de samenleving gebruiken om het beleid bij te stellen of te handhaven. De gemeenteraad heeft daarom besloten om dit onderzoek eens in de twee jaar uit te voeren. Deze monitor geeft inzicht in de ontwikkeling van de beleving van de leefbaarheid in Spijkenisse in de periode 2001-2010.