Minder woningen te koop maar ook minder kopers

woningaanbodHet aantal woningen dat in Spijkenisse te koop staat is het afgelopen jaar met bijna 10% afgenomen. Maar voor de huizen die te koop staan, zijn amper kopers te vinden.

Dit blijkt uit de analyse van de site Funda.nl. Vorig jaar rond deze tijd stonden er bijna 800 woningen te koop. Nu is het al een paar maanden rond de 720 te koop aangeboden woningen.

Negatief aspect is dat, ondanks dat er minder woningen te koop staan, deze wel veel langer in de verkoop staan. Wie een nieuwe woning zoekt kan profiteren van flink gedaalde woningprijzen. Maar wanneer men als koper het oude huis nog moet verkopen moet ook bedacht zijn dat dit flink kan tegenvallen en zelfs leiden tot langdurige dubbele woonlasten. Diverse makelaars adviseren daarom aan klanten om eerst hun oude woning te verkopen voor een nieuwe te gaan zoeken.

De woningmarkt baart de meeste makelaarskantoren zorgen. Doordat de gemiddelde woningprijs circa 5% lager ligt dan een jaar geleden en omdat er aanzienlijk minder woningen verkocht worden dalen ook de inkomsten van de makelaars. Vooral de kleinere kantoren hebben het zwaar.

Verkooptrucs

Steeds vaker worden woningen een paar maanden tijdelijk uit de verkoop gehaald. Op deze wijze beïnvloed men de gemiddelde tijd die een woning te koop staat. Ook wordt er steeds vaker bij de advertenties niet aangegeven hoelang een woning al te koop staat. Volgens één van de makelaars een bewuste keuze. Het zou namelijk de potentiële kopers een betere onderhandelingspositie geven.

Daarbij hanteren steeds meer makelaars de tactiek om woningen die wel verkocht zijn langer online te laten staan met de melding “verkocht”. Het camoufleert het teruggelopen aanbod en laat daarnaast zien dat een makelaar nog wel in staat is om een woning te verkopen. Vraag is natuurlijk of dit nog wel aan de inzet van een makelaarskantoor ligt.

Notarissen

Ook de notarissen merken veel van de vastgelopen woningmarkt. Als belangrijkste schakel in de overdracht van een huis hebben zij het aantal te passeren aktes flink zien teruglopen. Bij een aantal notarissen zijn er al medewerkers afgevloeid. Tot nu toe kon dit meestal door het terug brengen van het aantal uren dat ondersteund personeel maakt. Maar als de markt niet snel aantrekt zullen ook hier gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten.

©VPinfo.nl

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl