De oplettende Spijkenisser zal het inmiddels zijn opgevallen. De gemeente heeft tien dagen geleden bloemetjesfolie laten aanbrengen op de in het voorjaar onnodig vernieuwde geluidsschermen aan het begin van de belangrijkste entree van Spijkenisse, de Schenkelweg.
Achter de geluidsschermen staan aan de Beneden Molendijk een vijftal historische pandjes met groot achterstallig onderhoud.
Aan de kleine gemeentelijke woningen, die inmiddels ongeveer 100 jaar oud zijn heeft de gemeente al tientallen jaren nauwelijks onderhoud gepleegd.
Fractievoorzitter Marjan van den Heuvel van de LPF vermoedt dat de spiksplinternieuwe folie het achterstallig onderhoud aan de historische woningen moet ‘verbloemen’. Door de bloemetjesfolie op de geluidsschermen vallen de ‘verpauperde’ woningen aan het begin van de hoofdentree van Spijkenisse minder op.
Mevrouw Van Deursen, die al 36 jaar één van de historische pandjes aan de Beneden Molendijk huurt van de gemeente, vraagt al vanaf 1999 om onderhoud aan haar woning. Tevergeefs tot dusver, want behoudens een reparatie van een lekkende dakgoot in 2008 heeft de gemeente helemaal niets aan onderhoud gedaan. “Uit pure noodzaak hebben familieleden de afgelopen 11 jaar een paar keer het hoognodige onderhoud voor mij gedaan”, zo vertelt Brina zichtbaar ontdaan. Maar de maat is nu vol voor de bejaarde vrouw, die als 4e bewoner van een 108-jarig historisch pandje het afgelopen jaar in een straal van 150 meter de ene na de andere investering aan zich voorbij zag trekken.
Zo zag ze Molen Nooitgedacht voor meer dan één miljoen euro opgehoogd worden en gedeeltelijk transformeren naar een pannenkoekhuis. “Op korte termijn wordt voor honderdduizenden euro’s de openbare ruimte achter mijn huis en tuin heringericht. Ook de recente vernieuwing van de geluidsschermen op de Schenkelweg voor mijn woning was geldverspilling, omdat de oude nog lang niet versleten waren.
Als klap op de vuurpijl is er nu ook nog eens geïnvesteerd in bloemetjesfolie, maar geld voor een likje verf op mijn huurwoning schijnt er al jaren niet te zijn. Uitspraken van wethouders die onderhoud beloven worden niet nagekomen. Ik ben er moedeloos van geworden”, zo besluit Brina van Deursen haar verhaal.
Marjan van den Heuvel van de LPF heeft zich het lot van mevrouw van Deursen aangetrokken. “Tijdens de inspraakavond over De Molenwei heb ik er bij de wethouder op aangedrongen, dat er nu eindelijk eens onderhoud gepleegd moet worden aan alle historische pandjes van de Beneden Molendijk. Bewoners van het 1ste blok van de achterliggende Kaarstraat ergeren zich ook al jaren aan het uitzicht op de verwaarloosde historische gemeentelijke pandjes. Het is doodzonde dat de gemeente die 100-jarige woningen niet onderhoudt.
Opknappen en renoveren levert een prachtige hoofdentree van Spijkenisse op waarbij oud en nieuw vloeiend in elkaar overgaan. Door de historische woningen aan het Noordeinde en de Beneden Molendijk een gemeentelijke monumentenstatus of een bijzonder pandstatus te geven kan de gemeente een beroep doen op één van de provinciale Cultuurfondsen of regionale Restauratiefondsen. Er zijn echt verschillende interessante en verantwoorde financieringsmogelijkheden om ‘cultureel Spijkenisser erfgoed’ te behouden voor nieuwe generaties Spijkenissers”, daar is Marjan van den Heuvel vol van overtuigd. Middels schriftelijke vragen zal de LPF opheldering vragen aan het college over het laten verpauperen van historische woningen die bijzonder zijn voor Spijkenisse.