Verhalen over de oorlogstijd in Spijkenisse, verteld door bewoners en nabestaanden. Deze zijn te vinden in het splinternieuwe boek ‘Oorlogsverhalen uit Spijkenisse’, geschreven door Andries Molengraaf in opdracht van de gemeente Spijkenisse.
De prachtige foto’s en interviews met getuigen, betrokkenen en deskundigen geven een goed beeld van de jaren 1940 tot 1945 in Spijkenisse.
Burgemeester Mirjam Salet kwam op het idee voor dit boek, toen zij in 2009 ter gelegenheid van Dodenherdenking, in haar toespraak het verhaal over Mirjam Cohen aanstipte. Dit Joodse meisje leefde jarenlang in een pleeggezin in Spijkenisse onder de naam Marietje Barendse, en overleefde zo de oorlog. “In de toespraak kon ik maar heel kort iets over haar verhaal kwijt en dat vond ik een gemis. Want daar was en is deze onderduikgeschiedenis te mooi, te indrukwekkend voor”, aldus burgemeester Salet. Daarom zocht zij naar een manier om dit verhaal, maar ook andere lokale oorlogsverhalen voor het nageslacht te bewaren.
In het boek ‘Oorlogsverhalen uit Spijkenisse’ staan ook de verhalen over de gevechten bij de brug in de meidagen van 1940, de inkwartiering van Duitse soldaten, de verzetsdaden van Johan Vermeer, de deportatie van de familie Levie, de V1-bom op een boerderij in Hekelingen en de tyfusepidemie, die veel dodelijke slachtoffers maakte.
De eerste boeken zijn op 22 april uitgereikt aan jongeren die in het stadhuis met elkaar hebben gedebatteerd over het thema vrijheid. Het boek zou ook uitgereikt worden aan Mirjam Fulda-Cohen. Zij kon echter vanwege de IJslandse aswolk niet naar Nederland vliegen, zodat haar familie het boek in ontvangst heeft genomen.
Het boek is verkrijgbaar voor 19,95 euro bij de filialen van boekhandel Edel aan de Breestoep 6 en Winterakker 18-20 in Spijkenisse en bij het filiaal in Hellevoetsluis aan de Struytse Hoeck 42-43. De oplage is beperkt.