Het “zijn” van “toekomstig raadslid”.

insprekenMet dit stukje wil ik graag enig uitleg geven hoe ik denk, over het “zijn” van “toekomstig raadslid”.

Zo her en der hoor je toch enige negatieve klanken om je heen, dat de “nieuwe generatie” kandidaat raadsleden, niet of nauwelijks enige kennis hebben.

Eerlijk gezegd denk ik dat de gemeenteraad zou moeten bestaan uit een “doorsnee” van de bevolking uit Spijkenisse.

Helder en gezond verstand

Wat houdt dat dan in? Persoonlijk denk ik aan: huisvrouwen, stemgerechtigde studenten, mensen met een uitkering, hoger opgeleide mensen, ondernemers en hiermee bedoel ik dus eigenlijk dat iedereen “met helder en gezond verstand en een nuchtere kijk op het leven” mee zou kunnen doen aan de verkiezingen. Waarom per definitie eerst een opleiding volgen of een cursus om aan de lokale politiek mee te mogen doen?

Politieke aantrekkingskracht

Wat is de reden dat mensen uit alle lagen van de bevolking zich aangetrokken voelen tot politiek? Ik denk dat dit te maken heeft met een vorm van onvrede van deze mensen, over de buurt, de omgeving, de gemeente, de politie etc. en zij dit graag veranderd willen zien. Met een realistische kijk, moet men ook beseffen dat je geen ijzer met handen kan breken. Zolang de wil bestaat om dingen te veranderen of aan te passen, kom je al een heel eind.

Men gaat dan proberen om oplossingen te zoeken en merkt dat er mogelijkheden zijn bij de lokale politieke partijen. Moeten deze mensen uitgebreid getest worden door ze eerst “verplicht” een opleiding of cursus te laten volgen? Juist déze mensen zijn “de mensen” met een heldere kijk op het gebeuren in hun wijk. Natuurlijk is het wel wenselijk om een nieuw raadslid te informeren hoe het in de gemeente reilt en zeilt, zodat er geen valse verwachtingen gewekt worden.

Politieke interesse

Iedereen die geïnteresseerd is in de lokale politiek, kan heel wat vinden op internet en op de gemeentesite. Worstel alle vergaderingen door. Dit kan d.m.v. stukken lezen, luisteren naar de vergaderingen middels audiobestanden, het internet afstruinen naar achtergrondinformatie. Zo zijn er legio manieren om aan de informatie te komen die men nodig heeft.

Maar het belangrijkste is toch, naar mijn bescheiden mening, een heldere kijk, gezond verstand, realistisch zijn en een nuchtere kijk hebben op het leven. Misschien dat er deze komende 4 jaar een heerlijke, frisse wind gaat waaien in politiek Spijkenisse.

Wens en hoop

Ik hoop dat de “oude rotten in het vak” de nieuwe lichting toch wat respijt geven om zich in te werken en ik hoop de komende vier jaar op een goede samenwerking, aangevuld met adviezen welke wij nodig hebben.

 

Karin van Dijk

Lokale Politieke Federatie Lijst 10

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl