Nieuwe operatiekamers in het Ruwaard van Puttenziekenhuis

rpz-kleinNa een verbouwing van ruim een jaar is de gehele operatieafdeling met vijf operatiekamers van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis totaal vernieuwd.

Voor patiënten, de snijdende specialisten en alle medewerkers beschikt het ziekenhuis nu over een operatieafdeling, die alle toetsen op het gebied van veiligheid kan doorstaan.

Om de brandveiligheid te vergroten is de afdeling gecompartimenteerd: mocht er op een operatiekamer brand uitbreken, dan kan er dankzij de brandscheidingen uitgeweken worden naar een andere operatiekamer. Ook is vrijwel alle technische apparatuur die een potentiële brandhaard zou kunnen vormen, verplaatst naar de technische ruimte boven de operatieafdeling.

De elektrische installaties, het datanetwerk en alle installaties die nodig zijn voor gebruik bij endoscopische operaties (camera’s, LCD-schermen, opslag van beelden en video) voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. Alle operatiekamers zijn getest en gecertificeerd door TNO.

rpz-okOm aan de hoogste eisen op het gebied van hygiëne te kunnen voldoen, zijn de operatiekamers uitgerust met een groot plenum. Dat is het deel van het plafond boven de operatietafel, waaruit kiemvrije lucht in verschillende temperatuurzones komt. Hiermee wordt voorkomen dat de lucht die zich in de operatiekamer bevindt, zich vermengt met de lucht vlak boven de patiënt en deze zou kunnen infecteren.

Door het gebruik maken van pendels met een grote bewegingsvrijheid hoeft er minder apparatuur los op de operatiekamer gebruikt te worden, waardoor er minder kabels en snoeren over de vloer liggen, hetgeen ook weer de veiligheid vergroot. Ook de verlichting is aanzienlijk verbeterd: op een aantal operatiekamers zijn operatielampen gemonteerd met de modernste LED-techniek, waardoor er vrijwel geen schaduwwerking meer is.

Voor de patiënten die geopereerd moeten worden is het plezierig dat er nu een zogenaamde ‘holding’ is: een ruimte binnen de operatieafdeling waar de patiënten voorbereid worden op de operatie. Ook de verkoever- of uitslaapkamer is volledig vernieuwd en uitgebreid met één bed.

Tijdens de werkzaamheden is er door de medewerkers en medisch specialisten gewoon doorgewerkt om de patiënten toch te kunnen blijven voorzien van zorg. Dit leverde zo nu en dan een aantal organisatorische uitdagingen op om de gebruikelijke kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen blijven leveren. Dankzij de inzet van de medische staf, het personeel, maar ook van degenen die rechtstreeks bij de verbouwing betrokken waren, is de klus nu toch geklaard.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl