Nieuws uit de bieb

boekenbergOp zondagmiddag 9 december vindt het derde literair café plaats in Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse. Het thema voor deze zondag is man-vrouw.

Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts gaat met interviewer Rutger Martens in gesprek over haar werk en haar visie op het verschil en seksisme tussen mannen en vrouwen in de samenleving. 

Dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen is duidelijk, maar waaraan is dit te merken in de hedendaagse maatschappij? Een vraag die onze hoofdgast Kristien Hemmerechts al geruime tijd bezig houdt. Als auteur schrijft zij vaak over relaties tussen mensen: mannen en vrouwen, vrouwen onderling, ouders en kinderen. Hemmerechts schrijft over seksualiteit, het vrouw-zijn, moederschap, dood en rouw.

Kristien Hemmerechts werd in 1955 geboren in Brussel. In 1987 maakte ze haar debuut met het boek Een zuil van zout. In de jaren daarop schreef zij meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Voor haar werk ontving zij meerdere prijzen, waaronder de Frans Kellendonkprijs. In 2010 werd haar boek De dood heeft mij een aanzoek gedaan — Over dood, leven en liefde uitgebracht. Naast auteur is Hemmerechts docent Engelse literatuur, essayist, feminist, podiumbeest en mediafiguur.

Na het interview zullen meerdere experts aanschuiven om met elkaar te praten over het thema man-vrouw. En natuurlijk is er tijd voor de column van Walter Breukers.

Lezing De psychologie van geur

Een avondje snuffelen in de bibliotheek? Dat kan tijdens de interactieve lezing De psychologie van geur. Claudia de Vos van Zes Zintuigen zal u op woensdag 12 december om 19.30 uur meer vertellen over de werking van geur.

Geuren helpen u herinneren aan uw gedrag, gevoel en innerlijke kennis. Waarom vindt u een bepaalde geur lekker en een andere weer niet? Dat kan een oorzaak hebben. Op deze avond zult u een aantal geurervaringen ondergaan om zo meer te leren over uzelf. Tijdens de lezing is er voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen.

Claudia de Vos is een van de weinige geurpsychologen in ons land en staat aan het hoofd van een instituut waar mensen zich specialiseren in geur. Vanuit haar bedrijf Zes Zintuigen geeft ze verschillende trainingen over geur en etherische olie. Claudia de Vos is tevens auteur van de aromatherapiekaarten en het binnenkort te verschijnen boek Parfum van het leven.

Spannende filmvertoning van The Hunger Games

Kom op donderdag 13 december om 19.30 uur naar Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse voor de filmvertoning van The Hunger Games. Een extreem spannende film die bij de MTV Movie Awards vier nominaties verzilverde, waaronder die voor Beste Actrice (Jennifer Lawrence) en Beste Acteur (Josh Hutcherson).

In de toekomst is Noord-Amerika opgedeeld in 12 districten die jaarlijks één jongen en één meisje moeten leveren voor The Hunger Games. De 24 deelnemers worden in een arena gezet, waar slechts een iemand levend uit kan komen. Een gevecht op leven en dood die eer een eeuwige roem oplevert. Het hele spektakel wordt op televisie uitgezonden, zodat iedereen de wedstrijd kan volgen. Wanneer het zusje van de zestienjarige Katniss Everdeen wordt geselecteerd, twijfelt Katniss geen moment en neemt haar plaats in. Zou ze kunnen overleven in de wildernis, wanneer alles en iedereen wil dat ze de ochtend niet haalt?

De film is gebaseerd op het boek De Hongerspelen van de Amerikaanse schrijfster Suzanne Collins. De Hongerspelen werd voor het eerst uitgebracht in 2008. Daarna verschenen de opvolgers Vlammen (2009) en Spotgaai (2010). Eind 2013 draait het tweede deel van de trilogie in de bioscopen.

Kaarten voor The Hunger Games zijn verkrijgbaar bij de klantenservice in de bibliotheek of via de website www.deboekenberg.nl.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl