ONS ligt onder vuur voor bedrijven ‘vriendjespolitiek’

cadeau-onsONS ligt onder vuur van de oppositie, nu blijkt dat haar twee wethouders en de raadsfractie 1,3 miljoen euro willen uittrekken voor de voetbalvereniging van de oprichter van de partij Richard Sitton.

Zowel de PvdA als GroenLinks trekt de integriteit van sportwethouder Gert Jan ’t Hart van ONS en voorzitter Sitton van voetbalvereniging Spijkenisse in twijfel.

Aanleiding is een ingewikkeld voorstel waarbij door fusie van twee stichtingen uiteindelijk een gebouw van de voetbalclub naar een kinderopvanginstelling op het sportcomplex gaat en de gemeente voor 4,4 ton vier kleedkamers en een casco-sponsorhome aan de voetballers terug geeft.

,,Het schuurt aan alle kanten. Je voelt gewoon: dit is vriendjespolitiek. Is het wel integer gegaan?,” vraagt GroenLinks-commissielid Alfred Blokhuizen zich af. PvdA’er Evert Zoomer noemt het voorstel zo twijfelachtig dat het aan het Bureau Integriteit Nederlandse gemeenten moet worden voorgelegd. Hij vindt het vreemd dat de voetballers vorig jaar ook al tonnen kregen voor onder meer kunstgras en een extra veld. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de PvdA – de grootste oppositiepartij – zei raadslid Wim Huizing de in zijn ogen dubieuze kwestie in de gemeenteraad te willen bespreken.

Met de al toegezegde stemmen van coalitiepartner VVD weet ONS – dat 17 van de 35 raadszetels heeft – dat het voldoende steun heeft om de voetbalclub te helpen. Wethouder ’t Hart zegt dat alles zuiver gebeurt. ,,Als gemeente kopen we voor een gunstige prijs het vastgoed dat de de kinderopvang erna van ons huurt. Dat doen we vooral, omdat er een tekort aan kinderopvang is. De stichting waarvan we het gebouw kopen heeft bepaald dat de overwaarde in de voetbalclub wordt geïnvesteerd. Dat gebeurt. Maar zeg niet dat ik niet integer ben. Dat maakt me hels.”

Dat geldt ook voor Sitton: ,,Het voorzitterschap van vv Spijkenisse kost me alleen maar geld, het is puur vrijwilligerswerk. Het is een goed voorstel. Ze maken me woest als ze aan m’n integriteit komen. Als dit het niveau van die twee partijen is… ik verlaag me niet zo. Maar ik snap dat ze de aandacht afleiden van hoe het gaat in de peilingen, zo vlak voor de verkiezingen.”

(Met toestemming overgenomen AD)

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl