Ontvang SMS voor afhalen paspoort of rijbewijs

rijbewijsDe gemeente Spijkenisse gaat als eerste gemeente haar klanten een SMS sturen zodra een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijsdocument afgehaald kan worden in het stadhuis.

De burger kan bij het aanvragen van een nieuw waardedocument zijn of haar mobiele nummer voor deze service opgeven. De ontvanger hoeft niets te betalen voor de SMS.

De SMS-dienst is ontwikkeld in samenwerking met Swisslog-Ergotrans, de leverancier van de Paspomaat. Paspomaat is een systeem om waardedocumenten veilig en snel naar de balies te transporteren.

Zodra een waardedocument in het stadhuis aankomt en in de Paspomaat wordt opgeslagen, wordt automatisch een SMS-bericht naar de aanvrager gestuurd. Deze kan dan via het digitaal loket op www.spijkenisse.nl een afspraak maken om het document op te komen halen. Hierdoor wordt wachttijd voorkomen.

Er gaat onderzoek gedaan worden naar het verbreden van de sms-dienst, zodat bijvoorbeeld bij calamiteiten en rampen waarschuwingen naar de inwoners van de stad kunnen worden gestuurd.

Dat laatste roept de vraag op hoe de gemeente omgaat met de privacy. Worden de opgeslagen SMS nummers ook gebruikt voor andere doeleinden? Op de gemeentelijke website is hierover nog geen informatie te vinden in de prodisclamer.

Het systeem, dat bijna 5.000.- euro heeft gekost, is direct gekoppeld aan het paspomaat systeem. Of er daadwerkelijk kosten op den duur orden verlaagd is onduidelijk. Er is nog nooit echt bekeken hoeveel tijd het afhandelen tot nu toe in beslag nam.

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl