VPinfo

Onzekerheid over tijdelijk bouwkrediet Rokade

lpf-rokadeDe Rokade is de hoogste woontoren in de omtrek van Spijkenisse. Het is een ontwerp van architect Rien de Ruiter.De Rokade telt 33 verdiepingen. De toren heeft een hoogte van 113 meter. Op het dak staat nog een stalen kooi van ongeveer 10 meter. Het vertrouwen in de Rokade was groot. De Rokade ging op zaterdag 29 maart 2008 in de verkoop. Een maand later werd al de eerste paal geslagen. Dat was uniek te noemen in bouwend Nederland.

De gemeente Spijkenisse en de drie marktpartijen voor De Elementen, Ballast Nedam Bouw, Dura Vermeer Bouw en Vorm Bouw hadden veel vertrouwen in het project mede doordat de Stadsregio een forse subsidie van 3 miljoen euro zou geven als de bouw snel zou beginnen. Dat wilde de gemeente toen heel graag, mede door het succes van De Vier Werelden, het appartementen complex naast De Rokade.

Anno 2010 lukt het de projectontwikkelaar van de Rokade maar niet om de luxe appartementen in de prestigieuze wolkenkrabber aan de Maasboulevard in Spijkenisse te verkopen. In het complex zijn 111 woningen van de 170 nog steeds niet verkocht. Daardoor lopen de stichtingskosten steeds verder op en dus ook de prijs van de appartementen. Met steun van de coalitiepartijen ONS, VVD en CDA en de oppositiepartijen Trots op NL, D66 en CU/SGP verstrekt de gemeente Spijkenisse een hypothecaire lening aan de projectontwikkelaar van de Rokade (Stichting Dijkzone V.O.F.) tot maximaal 27,5 miljoen euro tegen een lage rente, waardoor de stichtingskosten minder snel oplopen. De gemeente Spijkenisse is namelijk voor 50% aansprakelijk inzake de financiële risico’s rond het net gebouwde appartementencomplex De Rokade.

De grote leegstand in deze prestigieuze woontoren kost zowel de gemeente als de Stichting Dijkzone V.O.F. dagelijks 4.000,00 euro. Door de nieuwe en forse hypothecaire lening, tegen een laag rentepercentage, wordt het financiële dagelijkse verlies een stuk verminderd. Wel moet de gemeente vóór 1 juli 2011 samen met de projectontwikkelaar een andere oplossing hebben gevonden.

Omdat niet duidelijk is of de Europese Unie in Brussel de gemeente Spijkenisse zal terugfluiten voor het verlenen van staatssteun en vanwege het zogenaamde criterium dat de tijdelijke lening in het algemeen belang wordt verstrekt, heeft de LPF tegen het te verstrekken bouwkrediet gestemd. De Lokale Politieke Federatie wil waken voor precedentwerking en gelooft evenals de collega’s van de PvdA, SP en GroenLinks de wethouder niet op zijn ogen dat de kans op ingrijpen vanuit Brussel uiterst gering is.

Mobiele versie afsluiten