In 58 van de 63 gemeenten, die zouden starten met de Kieskompas, is het daadwerkelijk voor de inwoners van deze plaatsen mogelijk geworden om via dit systeem te kijken aan de hand van stellingen waar de politieke voorkeur naar uit gaat.
Voor de inwoners van Spijkenisse dus niet.
In een eerder ingezonden opiniebijdrage klaagde Groen Links al over de situatie. Maar LPF Spijkenisse gaat een stap verder. Zij geven via hun site bezoekers de toegangscode tot de testversie van Kieskompas Spijkenisse.
De vreemde gang van zaken rondom de Kieskompas is al enige maanden aan de gang. Zo zou de ONS de vorige week hebben laten weten helemaal niet meer mee te willen werken aan dit project. Volgens LPF hebben ONS en VVD de antwoorden op de stellingen niet ingeleverd, maar zij worden wel genoemd.
Lijsttrekker Gert-Jan ’t Hart (ONS.) begrijpt niet waarom de LPF gekozen heeft om het kieskompas nu al online te zetten. “Afgelopen maandag is met alle partijen afgesproken nog eens goed te kijken naar de stellingen en eventueel wat nuance aan te brengen. In de discussie over de stellingen, gaat het met name om relevantie en duidelijkheid. Het verschil bijvoorbeeld in het woordgebruik van ‘mogen’ of ‘moeten”.
“Bij lokale partijen, is er weinig verschil want we willen allemaal dat het gras gemaaid wordt en op Groen Links na, willen we ook allemaal dat de A4 zuid er komt. Daarom is het juist belangrijk dat de stellingen duidelijk zijn en geen twijfel over laat.
“Dat de O.N.S. er langer over gedaan heeft hun antwoorden op de stellingen te geven, heeft vooral te maken met het hebben van 17 raadsleden en 3 wethouders, met meer mensen ontstaat er al gauw meer discussie. Maar goed, Spijkenisse doet gewoon mee met het kieskompas, deze zal volgende week online komen”.
Overigens is Spijkenisse niet de enige gemeente waarbij het Kieskompas nog niet online is. Inwoners van Alphen aan de Rijn, Arnhem, Bunschoten, Lansingerland en Noordoostpolder moeten ook nog even geduld hebben. Op de site van Kieskompas is te lezen dat deze pas na 3 februari online gaan, een ruim begrip, daar het intussen al 4 februari is.
Inmiddels zijn overigens de inlogcodes die door de LPF gepubliceerd werden door Kieskompas onbruikbaar gemaakt, Kieskompas deed dit omdat ze het niet eens waren met de actie van de LPF vanwege het feit dat de versie die gebruikt kon worden een testversie was en uitsluitend voor de partijen beschikbaar was gesteld.
Update:
Kieskompas heeft uit veiligheidsoverwegingen de testomgeving offline gezet. Na het bereiken van 500 ingelogde gebruikers gaat er op de testomgeving een alarmprocedure in werking. Deze alarmprocedure heeft er voor gezorgd dat alle wachtwoorden worden gereset.
Kieskompas was en is tegen de actie van de LPF en heeft inmiddels nieuwe inloggegevens voor de test van Kieskompas gestuurd aan alle politieke partijen in Spijkenisse met het uitdrukkelijke verzoek de nieuwe gegevens niet meer openbaar te maken. De LPF zal het verzoek van Kieskompas respecteren, maar zal wel onderzoeken of er nog stappen mogelijk zijn.