Openbare repetitie van het mannenkoor

mannekoor-karrespoorHet Randstedelijk Mannenkoor (HRM) is een kerngezonde zangvereniging met meer dan honderd leden, een daadkrachtig bestuur, een grote groep vrijwilligers en een goed gevulde agenda.

Dit alles is voor de mannen geen reden om op hun lauweren te gaan rusten. Integendeel, men is volop met de toekomst bezig, want een vereniging ‘regeren’ is vooruit zien.

In dat kader doet ook dit koor mee aan de nationale mannenkorendag.

De landelijke overkoepelende koororganisaties hebben zaterdag 30 januari 2010 uitgeroepen tot ‘Nationale Korendag’. In het kader van de ledenwerving gaat HRM van harte meewerken aan die dag en wel in het gloednieuwe Dorpshuis van Hekelingen, dat te vinden is aan de Lede. Van 15.00-17.00 uur zal het koor een nieuw lied instuderen en aan het eind van de repetitie vierstemming ten gehore brengen. Daarnaast zal het koor nog andere nummers ten gehore brengen. Uiteraard gaat het om een openbare repetitie, waarbij vooral (jonge) mannen welkom zijn. Mannen, die er zin in hebben mogen gelijk meezingen om te beleven hoe het zingen ‘voelt’ in zo’n groot koor. Vrouwen zijn evenwel ook welkom, omdat de ervaring heeft geleerd dat de echtgenotes hun mannen vaak enthousiasmeren om lid van een koor te worden.

Hoe het begon.

De mannen, die aan het begin van de zomer 2000 het initiatief namen voor de oprichting van het koor met als plaats van vestiging Spijkenisse, waren optimistisch over de kans van slagen van hun project. De werkelijkheid van de afgelopen tien jaar heeft echter zelfs hún stoutste verwachtingen overtroffen. Vanaf de allereerste repetitie op donderdag 1 september in gebouw ‘De Stede’aan de Willlemshoevelaan is het crescendo gegaan. Op die eerste repetitie mocht dirigent Arjan Breukhoven meer dan vijftig zangers begroeten. Dat aantal is in de loop der jaren gestegen naar meer dan honderd. De zangers komen niet alleen van Voorne-Putten, maar van daarbuiten. Al snel vond het koor een ruimer, nieuw onderkomen in ‘De Kern’ aan de Eikenlaan.

De leiding en de dirigent waren er vanaf het begin op uit om het koor kwalitatief goede prestaties te laten leveren. Al in december 2000 legden de mannen hun eerste geslaagde proef van bekwaamheid af tijdens een Kerstconcert in Poortugaal. Daarna zijn er ontelbare optredens gevolgd. De trouwe volgers konden in de loop van de jaren vaststellen, dat het koor niet alleen groeide in aantal zangers, maar zeker ook in zangkwaliteit. De gedreven en deskundige leiding van dirigent Breukhoven gevoegd bij de inzet van de zangers hebben een en ander bewerkstelligd. Voor het jubileumjaar 2010 staat er in september een groot concert op programma, dat zal worden gegeven in hetTheater Zuidplein Rotterdam Zuid.

HRM is een zangkoor met verschillende kanten. Het plezier van het zingen vertalen de mannen en hun partners in gezelligheid en saamhorigheid tijdens allerlei gelegenheden naast de reguliere repetities. Zo heeft de HRM-familie al een drietal buitenlandse reizen gemaakt en zijn er elk jaar wel enkele bijeenkomsten voor de zangers én hun partners. De laatste was de bijzonder geslaagde Nieuwjaarsreceptie 2010 met een spetterend optreden van een, uit eigen leden bestaand, toneelgezelschap.

Toekomst.

In mannentaal gesproken zit HRM anno 2010 zeer goed in zijn vel. Desondanks heeft het bestuur het oog nadrukkelijk gericht op de toekomst. Het streven is er op gericht om binnen afzienbare tijd een aanzienlijk aantal nieuwe leden te werven. Gezien het potentieel in Spijkenisse en wijde omgeving is het streefgetal honderdenvijfentwintig leden. Heel mooi zou zijn als het koor wat jongere leden aan zich zou weten te binden, want een koor dat de jeugd heeft, heeft de toekomst. Met jongere leden worden in kringen van mannenkoorzang mannen rond de veertig/vijftig jaar bedoeld.

Mannen, die al vóór 30 januari meer willen weten over HRM, kunnen terecht op de met goud bekroonde website (www.randstedelijkmannenkoor.nl) van het koor.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl