Het bedrijfspand in Zuidland staat leeg, evenals het pand op winkelcentrum Waterland in Spijkenisse, dat overigens nooit ingericht of open is geweest.
“Eén dag voor zijn faillissement zei hij nog dat hij de werkzaamheden zou verrichten en de goederen zou leveren die ik besteld had, ik ben opgelicht voor een bedrag rond de 3000 euro” zegt één van zijn klanten.
Zelf zegt L. dat dit de gevolgen zijn van de kredietcrisis voor een eerlijk ondernemer die gestart is in het slechtste ondernemersjaar van de afgelopen 100 jaar! Klanten van Alexbouw denken daar heel anders over, ze hebben aanbetalingen gedaan maar er is niets geleverd, ze voelen zich opgelicht. Dhr. L. lijkt zijn klanten makkelijk overtuigd te hebben dat ze bij hem voor een wel hele lage prijs toch een goed product konden krijgen. “Deze man kan je rotte vis voor kaviaar verkopen” zegt één van de gedupeerden. De verhalen van de gedupeerden lijken veel op elkaar. Dhr. L. kwam persoonlijk bij hen thuis en wist de mensen te overtuigen aanbetalingen te doen. Na een voorzichtige schatting, lijken de gedupeerden bij elkaar rond de 60.000 euro kwijt te zijn. Maar navraag bij de curator leert dat het om veel meer dan zes schuldeisers gaat en voor een veel hoger bedrag. Hoeveel schuldeisers er zijn en om welk bedrag het totaal gaat kon de curator nog niet zeggen. Wel zei hij tegen een gedupeerde dat er niets te halen valt bij L., hij heeft geen geld en geen bezittingen. Op zijn huis is begin dit jaar al beslag gelegd i.v.m. een rechtszaak over het niet terug betalen van een lening.
L.: “Ik ben failliet met dank aan de banken die mij hebben laten vallen als startend ondernemer terwijl ze eerst mij zouden ondersteunen met een toegezegd krediet om de moeilijke tijd door te komen, die ik niet zelf gecreëerd heb. Er zijn 6 klanten gedupeerd wat ik zelf ook heel erg vindt maar mijn advocaat vindt ondanks dat deze 6 gezinnen gedupeerd zijn, ik de financiële schade toch naar klanten toe heel klein heb gehouden. Tevens kreeg ik van mijn advocaat het advies om geen contact meer te hebben met de lopende klanten en deze zouden dan automatisch informatie krijgen via de curator die daar nu ook mee bezig is. Nu zit ik dus bij de curator en ik ga zowel zakelijk als privé failliet waarmee ik ook mijn huis verlies en leeg achterblijf. Dus ik ben geen oplichter of gladde jongen maar ben een startend ondernemer met een gezin en kind van 4 jaar oud die alles gaat verliezen met dank aan de crisis en de banken.”
Na wat speurwerk op internet kom je er al snel achter dat dit niet het eerste bedrijf is van dhr. L. Naast kozijnen en dakkapellen houd hij zich ook bezig in de horeca. Hij beheerde een restaurant in Renesse welke in 2007 vroegtijdig is gesloten. In dit Zeeuwse badplaatsje gonzen geruchten over illegale praktijken maar dat kon niet door justitie worden bevestigd. In Strijen is hij eigenaar van Chinees restaurant Indrapoera, dat is nog niet failliet maar staat wel al een maand leeg. “Zal wel vanwege het bedorven voedsel zijn denk ik” zegt een vroegere gast. De ondernemerscarrière van dhr. L. is gestart in Den-Haag en Rijswijk waar hij, zegt men, al eerder failliet gegaan is. Dhr. L. geeft het na al die tegenslagen niet op, op 31 oktober 2009 is hij al een nieuw bedrijf gestart; Quality Solar Systems. Na 19 dagen veranderd hij het vestigingsadres van zijn nieuwe bedrijf naar een woning in Hoogvliet en de bewoner van dit huis heeft ook de volledige volmacht gekregen.
Eén van de gedupeerde klanten van Alexbouw Benelux was zo boos dat hij zijn geld persoonlijk bij dhr. L. thuis in Zuid-Beijerland wilde gaan halen. Dat liep echter uit de hand en er ontstond een worsteling. De volgende dag werd de man zelf in zijn woning aangehouden door de politie. Er was aangifte tegen hem gedaan.
Gedupeerde klanten van Alexbouw Benelux B.V. worden geadviseerd aangifte te doen bij de politie wanneer ze het gevoel hebben opgelicht te zijn. Schuldeisers kunnen zich wenden tot de curator mr. R.W.F. Heijmeriks in Spijkenisse 0181-625255.
U bent overigens niet verplicht aanbetalingen te doen. In het geval van een faillissement verdwijnt de aanbetaling in het grote zwarte gat. Zelfs als de volledige koopsom is betaald en alleen de levering nog moet plaatsvinden, vist de koper achter het net. De faillissementswet verbiedt namelijk de curator om de koper de eigendom van de vooruitbetaalde zaak te verschaffen.
Tot slot wat tips om oplichting te voorkomen; Geloof niet alles wat u ziet of hoort. Als dingen te mooi lijken om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Laat u nooit opjagen bij het nemen van een beslissing, controleer of bijv. een aannemer die u inschakelt is aangesloten bij Bouwgarant, praat met vrienden en familie en controleer voor u met iemand in zee gaat referenties en bedrijfsgegevens.
Inmiddels is ook de website van AlexBouw offline, tot afgelopen week stond daar nergens vermeld in welke omstandigheden dit bedrijf verkeert
Meer lezen: Kijk ook hier