Opvang en nazorg voor getroffenen brand Hellevoetsluis

nasleep-brand07Na de grote brand die op donderdag 26 november heeft gewoed in het voormalig marinehospitaal, zijn alle bewoners van dat pand en de 18 appartementen in het gebouw ernaast ondergebracht in Cape Helius en Cita Romana.

Daar hebben zij de nacht doorgebracht, en zijn voorzien van de eerste levensbehoeften.

Daarvoor al, direct na het uitbreken van de brand, trad het evacuatieplan van de gemeente in werking en zijn alle bewoners van de geëvacueerde woningen opgevangen in restaurant Aquarius. Daar spraken de burgemeester en de wethouders met aangeslagen bewoners en zijn alle getroffenen geregistreerd. In het gemeentehuis werd een actiecentrum ingericht, om zo snel mogelijk voorlopige woonruimte te regelen voor iedereen die niet terug kon in zijn woning.

Nog diezelfde middag, rond 15.30 uur, konden alle bewoners van het marinehospitaal en het naastgelegen pand vervoerd worden naar Cape Helius en Cita Romana, waar een woning voor hen klaar stond. In totaal zijn 52 mensen hier ondergebracht. Ook werd direct door medewerkers van de gemeente geïnventariseerd wat de eerste levensbehoeften waren. Enkele middenstanders en winkelketens hebben daarbij tot in de avonduren geholpen.

De opvang en zorg voor de getroffen bewoners was hartverwarmend. Hellevoeters en plaatselijke bedrijven belden spontaan naar de gemeente om hulp, onderdak of spullen aan te bieden aan de getroffenen.

Vanochtend hebben medewerkers van de gemeente Hellevoetsluis en woonstichting Maasdelta alle getroffenen individueel bezocht om te inventariseren wat de benodigdheden en behoeften zijn, zodat daar concrete hulp geboden kan worden. Maatwerk was daarbij het devies. Een aantal getroffenen is zelfs al teruggeweest in hun woning om kleding en andere persoonlijke bezittingen op te halen. Dit alles gebeurt in overleg met de brandweer.

Vanmiddag was er een informatiebijeenkomst plaats voor de getroffenen, om hen te informeren en vragen te beantwoorden. De woningen in het vakantiepark blijven de komende tijd beschikbaar voor de voormalige bewoners van het marinehospitaal, en voor de bewoners van de woningen die tijdelijk niet bewoonbaar zijn.

In het weekend zal telefoonnummer 0181-330911 voor getroffenen bereikbaar zijn tussen 8.30 en 17.00, zodat zij eventuele vragen kwijt kunnen en geholpen kunnen worden.

Het afgebrande gebouw zal deels gesloopt worden. Alleen de onderste twee verdiepingen kunnen behouden blijven. Het herstel hiervan zal circa twee jaar gaan duren.

nasleep-brand04

 

 

 

{youtube}n8LEsprfYiw{/youtube}
© Foto’s: Rudolf Mook

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl