Oude trekkers aan het werk tijdens Fokveedag Hellevoetsluis

oude-trekkersLiefhebbers van oude trekkers kunnen zaterdag 14 augustus hun hart ophalen in Hellevoetsluis.

Want naast koeien, schapen en paarden zijn er tijdens de Fokveedag in Hellevoetsluis ook oude trekkers te zien. Aan het werk nog wel.

Huug Haverkamp, akkerbouwer in Hellevoetsluis, is een van de fanaten die zaterdag 14 augustus met zijn trekkers naar de Smitsweg rijdt. In ieder geval neemt Haverkamp een Massey Ferguson 135 mee naar het terrein in Nieuwenhoorn. De 40 pk trekker is opnieuw gespoten en ziet er weer als nieuw uit, ook als is hij bijna vijftig jaar oud. “We gebruiken hem nog steeds op de boerderij om het hooi te schuddden bijvoorbeeld”, zegt de akkerbouwer. De hooischudder gaat ook mee naar de Fokveedag. Niet om tentoon te stellen, maar om mee te werken. Want dat is het mooie van de Fokveedag, alle oldtimers zijn er draaiend te zien.

De MF 135 niet het enige oudje waarmee Haverkamp naar de Fokveedag komt. Maar welke trekker hij nog meer mee neemt weet de akkerbouwer nog niet. Hij heeft dan ook een ruime keuze. Zo kan hij een prachtige John Deere B uit 1939 pakken of de Ferguson TED uit 1954. “Zo’n trekker had mijn vader ook. Het was zijn tweede trekker en de trekker waarop ik leerde trekker rijden.” Tien jaar geleden vond Haverkamp een keurig gerestaureerd exemplaar en kocht de op petroleum rijdende Ferguson. De Hellevoeter rijdt er af en toe mee over Voorne-Putten of Goeree-Overflakkee tijdens een toertocht of stelt de trekker tentoon, zoals onlangs tijdens de motorraces van Rockanje.

Haverkamp deelt de passie voor oude trekkers met zijn zoon Gerko die een gekregen Man-diesel uit 1960 samen met een kennis opknapte in de van alle gemakken voorziene werkplaats bij Haverkamp’s bedrijf. Een klus die veel tijd kan vragen, beaamt de akkerbouwer. Hij kijkt daarbij met een schuin oog naar een John Deere A uit 1947. Een langdurig project zo blijkt. “Het is een schitterend model, maar er moet meer aan gebeuren dan ik had gedacht.”

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl