Overvaller hoort 8 jaar tegen zich eisen

De officier van justitie in Den Haag heeft woensdag 14 november tegen een 24-jarige man uit Leiden een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De man wordt verdacht van vier gewelddadige overvallen waaronder een hotel in Spijkenisse, een vernieling en bedreiging in het Pieter Baan Centrum, bedreiging van de rechter-commissaris en een winkeldiefstal.

Het gaat om twee overvallen op dezelfde winkel aan het Diamantplein in Leiden, een overval op een hotel in Spijkenisse en een overval op een metaalbedrijf in Leiden.
In de vroege ochtend van 29 september 2011 komt een medewerker van een metaalbedrijf in Leiden aan bij zijn werk. Hij loopt naar de deur, waar in het donker een man staat. De medewerker vraagt de man wat hij daar zo vroeg doet, en opent vervolgens de deur van het bedrijf. Hierop hoort hij dat de man om geld roept. Hij krijgt een paar klappen en ziet dat de man een mes in zijn hand heeft. De man slaat hem overal en probeert hem te steken.
Omdat het slachtoffer het alarm van het pand niet heeft kunnen deactiveren bij het openen van de deur, gaat het alarm af. De man gaat er zonder buit vandoor. Het slachtoffer moet in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden geholpen. Hij heeft volgens de officier van justitie veel geluk gehad dat hij niet ernstiger gewond is geraakt.
De eigenaren van een winkel aan het Diamantplein worden twee keer overvallen. De eerste overval waar de Leidenaar van wordt verdacht, vond plaats op 21 september 2011. De winkel werd op 17 oktober voor de tweede keer vlak voor openingstijd overvallen. Bij beide overvallen dreigde de overvaller met een groot vleesmes.
Op camerabeelden van de winkel is te zien hoe een man met een capuchon op zijn hoofd en een sporttas in zijn hand de winkel binnenloopt en de aanwezige eigenaren bedreigt met een mes. Hij maakt stekende bewegingen en volgens de officier van justitie weet de eigenaar op tijd naar achteren te springen en heeft de man veel geluk gehad dat hij niet is geraakt. De overvaller gaat er vandoor met driehonderd euro. Drie weken later wordt de winkel opnieuw overvallen door een man met capuchon op en een vleesmes. Ook hierbij heeft de aanwezige medewerkster veel geluk gehad dat ze niet gewond is geraakt. De verdachte weet op een fiets te ontkomen.
De politie start na de overvallen direct een onderzoek. Zo wordt na de overval op 17 oktober de fiets aangetroffen waarop de overvaller volgens een getuige wegfietste. Iets verderop vindt de politie in een sloot een drijvende plastic tas met daarin een muts en sjaal.
Het onderzoek komt in een stroomversnelling nadat er bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) een tip binnenkomt over de verdachte. De tipgever zegt dat de verdachte twee overvallen op de winkel aan het Diamantplein heeft gepleegd. Nader politieonderzoek leidt op 24 oktober 2011 tot aanhouding van de verdachte.
Volgens het OM is er voor de twee overvallen op de winkel in Leiden voldoende bewijs tegen de verdachte. Zo is er DNA-materiaal van de verdachte gevonden op de muts en sjaal. Ook leverde de computer van de verdachte belastend materiaal op, zijn er belastende tapgesprekken en is er nog de fiets die hij heeft gebruikt voor zijn vlucht.
Vijf dagen na de tweede overval op de winkel in Leiden, overvalt een gewapende man een hotel in Spijkenisse. Middenin de nacht bedreigt hij de nachtportier en de beveiliger met een vuurwapen en dwingt hij hen de kluis te openen. Nadat beelden van de gewapende overval op televisie worden getoond bij Opsporing Verzocht, wordt de 24-jarige Leidenaar door meerdere mensen herkend aan zijn loopje, uiterlijk en gelaat. Hij zit dan al vast voor de andere overvallen. Ook in het onderzoek naar de overval op het metaalbedrijf in Leiden heeft het OM DNA-bewijs en getuigenverklaringen die de Leidenaar als verdachte aanwijzen.
De Leidenaar ontkent de vier overvallen te hebben gepleegd. Wel erkent hij dat hij de rechter-commissaris heeft bedreigd en in het Pieter Baan Centrum, waar hij ter observatie zat, gedreigd heeft en in zijn cel de kast, het kussen, de bekleding van het bed, de ruit van de cel en het ruitje van de celdeur heeft vernield. Deze vernielingen kregen voor de verdachte nog een staartje. Door de beschadigingen aan de luiken van de celdeur waren deze niet meer van buitenaf te openen en was er geen zicht meer op wat er in de cel gebeurde. Het Arrestatie Team werd ingeschakeld om de verdachte naar de isoleercel over te brengen. Het AT moest daarbij de celdeur forceren met een breekijzer.
De rechtbank doet op woensdag 28 november uitspraak.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl