Problemen Ruwaard van Puttenziekenhuis langer bekend

rvp-2012De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was al langer op de hoogte van misstanden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. 

Cardiologen gaven de toestand van patiënten die er slecht aan toe waren, doorgaans niet goed door aan de arts-assistent die die avond of nacht dienst had.

De cardiologen communiceerden ook niet goed over de verleende zorg en over complicaties. Dat bleek in september al tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek.
De cardiologen communiceerden ook niet goed over de verleende zorg en over complicaties. Dat bleek in september al tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek.
Voor hartaanvallen kwamen de cardiologen, als ze oproepdienst hadden, vaak niet naar het ziekenhuis. Ze lieten de patiënten door de dienstdoende arts-assistenten overplaatsen naar een ander ziekenhuis als dat nodig was.
De IGZ nam echter pas vorige week maatregelen, toen ze de resultaten van een rapport over sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010 onder ogen kreeg. Toen is de afdeling per direct gesloten. De cardiologen bleven wel nog werken in de poliklinieken. Maar ook dat vindt de inspectie onverantwoord: donderdag maakte ze bekend dat de leden van de maatschap cardiologie van het ziekenhuis per direct niet meer mogen werken.
Uit het rapport uit 2010 bleek dat er veel fouten zijn gemaakt voor, tijdens en na de behandeling. Daardoor zijn mogelijk vermijdbare bijwerkingen opgetreden. De IGZ onderschrijft de bevindingen uit dit rapport en spreekt nu van een acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid.
Het Ruwaard van Putten ziekenhuis heeft inmiddels ook besloten onderzoek te laten doen naar patiëntendossiers uit 2009, 2011 en 2012.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl