Problemen Ruwaard van Puttenziekenhuis nog groter

rvp-2012In het Ruwaard van Puttenziekenhuis zijn ook mensen omgekomen op andere afdelingen dan de cardiologietak. Dat meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur op basis van een onderzoeksrapport.

Op basis van het onderzoeksrapport zijn in november vier cardiologen van het ziekenhuis in Spijkenisse geschorst. Zij vinden dat nu ook het handelen van hun collega’s, zoals internisten, longartsen en intensivisten, onderzocht moet worden.

Voor het onderzoek zijn 51 dossiers van overleden patiënten onder de loep genomen. Naar blijkt zijn elf patiënten overleden door mogelijk vermijdbaar handelen, waarvan er zes niet op de afdeling cardiologie lagen, maar op de longafdeling, Intensive Care of interne geneeskunde.

In het vertrouwelijke rapport staat verder dat van de 51 onderzochte sterfgevallen in meer dan twintig gevallen de morfine-pomp is aangesloten, waarna een groot deel van de patiënten binnen één a twee dagen overlijdt.

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate is het gebruik van morfine om mensen te laten sterven strafbaar. “Als er sprake is van actieve levensbeëindiging dan hebben we daar de euthanasiewetgeving voor en andere middelen dan morfine”, aldus Legemaate.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl