Proef met milieuvriendelijke led-verlichting

parkeergarage-ledIn de parkeergarage City Plaza is veertig strekkende meter led-verlichting aangebracht. Ook zijn zes lichtbakken vervangen voor led-armaturen.

Met deze proef wil Spijkenisse ervaring opdoen met het gebruik van deze milieuvriendelijke verlichting in parkeergarages. Led-verlichting heeft veel voordelen.

De energiebesparing is minimaal 50% maar geeft ook een grote besparing op onderhoud omdat led-verlichting een extreem lange levensduur heeft. Daarnaast is led door het daglichteffect een rustgevende verlichting.

Bovendien valt nog extra besparing te behalen door het verlichtingssysteem te koppelen aan een computer die afhankelijk van tijdstip en gebruik de lichtsterkte regelt.

Wethouder Christel Mourik die milieu in haar portefeuille heeft juicht de proef toe. ‘Spijkenisse is er de afgelopen jaren in geslaagd milieu op de kaart te zetten. Van koudewarmte winning bij grote bouwprojecten tot Groene Voetstappen in de Week van de Vooruitgang. Maar het kan altijd meer en beter. Elk haalbaar initiatief is daarom welkom’. Ook wethouder Jan-Willem Mijnans die Beheer onder zijn hoede heeft is tevreden omdat een forse besparing op onderhoud ook goed is voor de exploitatie. ‘Mijn streven is als de proef slaagt om alle parkeergarages, ook die nu in aanbouw zijn, geleidelijk te voorzien van led-verlichting’.

Een installatiebedrijf, Elektro-Four uit Barendrecht, heeft deze toepassing van led-verlichting ontwikkeld. De vraag naar deze verlichting is geïnitieerd door Diergaarde Blijdorp voor hun technische ruimtes. Er is door Elektro-four al led-techniek toegepast in een parkeergarage te Amersfoort, een fabriekshal en op een galerijcomplex. Bijzonder is de toepassing op een reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Een krachtige schijnwerper is uitgerust met led-verlichting die zelfs meer licht geeft dan de traditionele gloeilamp.

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl