Dat laatste juichen de bezoekers van TexMex, de TexMexicanen zoals ze zichzelf noemen, van harte toe, de andere twee maatregelen bevallen hen absoluut niet, zo bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering Welzijn.
Grootste bezwaren: de verandering van de cultuur en de sfeer in TexMex. Als er andere muziek gedraaid wordt, zo vrezen de TexMexicanen, komt er ook ander publiek. Zoals jongeren vanuit de hiphopscene, een totaal andere cultuur dan de metal van de huidige TexMexicanen. De twee culturen botsen met elkaar en ervaringen in het verleden, ook in TexMex hebben geleerd dat dit niet altijd zonder slag of stoot gaat. En dat zal TexMex niet ten goede komen. Of de TexMexicanen van nu straks ook nog naar TexMex zullen komen als de club zo verandert, is nog maar de vraag, zeggen zij.
Vóór de commissievergadering begon, liepen de gemoederen op dichtbij al hoog op, zo bleek. Metalheadnigel schreef: “Ik zie die “verandering” als een aanloop naar sluiting van Tex. Mogen wij alternatieve mensen geen eigen plek hebben om te komen? Moeten we allemaal naar andere jongerencentra gaan? Moeten we naar de V34 ofzo gaan? Geloof me, daar worden andere mensen echt niet blij van. Gemeente Spijkenisse is alleen maar bezig met hun imago, en wil hangjongeren aan pakken maar het enige wat er gebeurt als Tex “verandert”, is dat er meer hangjongeren komen dan dat er nu zijn, en dat is in de vorm van Alternatives!”
‘Waarom onze plek weg?’
DeadKitty: “Ik snap niet dat gemeente Spijkenisse de alternatieve jeugd niet zijn eigen plek gunt. Texmex biedt ons de plek aan om naar toe te kunnen onder genot van een drankje, activiteiten en alternatieve muziek. Waarom zouden ze dan Texmex moeten afnemen als we daar wel zonder klachten naar muziek kunnen luisteren, kunnen chillen en normaal kunnen drinken en roken, daar staan genoeg prullenbakken vergeleken met op straat? Waarom moet de gemeente nou weer voor ons onze plek weggeven?”
Nog geen enkele keer raar aangekeken
TexMex betekent heel veel voor Sjors, en ook hij vreest ervoor dat zijn plek in Spijkenisse straks niet meer dezelfde is. TexMex betekent veel voor hem, vertelt hij: “In TexMex heb ik andere mensen leren kennen, heb ik vrienden gekregen. TexMex heeft mij echt heel erg geholpen. Daar ben ik nog 0 keer raar aangekeken. Als dat verandert, als er een andere groep bij komt, dan zal het niet meer TexMex zijn.”
Publiek van buitenaf
“Ik ben het er mee eens dat er meer diversiteit moet en kan komen”, zegt Remon. “Maar ik zie het niet zitten om in zo’n andere groep te zitten, met zo’n ander denkbeeld. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt: hiphopavonden bijvoorbeeld in TexMex die worden verstoord. Altijd door publiek van buitenaf.”
Niet op straat zetten
Wouter vreest ook voor het verdwijnen van ‘zijn’ TexMex. “TexMex is een plek voor de alternatieve jongere, een plek waar ze niet raar worden aangekeken, waar ze veilig zijn. Wij zijn regelmatig slachtoffer van pesterijen en discriminatie. Behalve in TexMex, daar kunnen we samenkomen zonder last te hebben van ‘normale’ jongeren.” Hij bepleit: “Wij vragen, smeken u: zet ons alstublieft niet op straat, laat ons onze plek houden!”
TexMex 1 familie
Erik is ook TexMexicaan, hij komt al meer dan vijf jaar elke vrijdagavond steevast en hij is het grondig met Sjors eens. “Er is in TexMex een groep mensen waar je je continu op je gemak voelt, waar je niet hoeft op te letten wat je zegt of wat je doet omdat dat misschien verkeerd begrepen kan worden. Juist op TexMex is iedereen bij elkaar. Als je dat verandert, dan is TexMex ons honk, onze plek niet meer, niet meer zoals wij het kennen. Die verandering zie ik niet zitten en wil ik ook niet laten gebeuren.”
Geen nieuw publiek
Laila is vrijwilliger in een jongerenvereniging in Hellevoetsluis: “Ook bij die jongerenvereniging is een breder publiek aangetrokken. Het oude publiek is er niet meer, dat is helemaal verdwenen. Ik zou het heel erg jammer vinden als dat hier ook zou gebeuren, dat dit ook niet meer hetzelfde plekje zou zijn.”
Respect voor elkaar
Anouk twijfelt: “Als twee groepen samen gaan, vind ik dat heus niet erg, maar ze moeten zich wel gewoon gedragen en respect voor elkaar en ons hebben.” Akira knikt daarop: “Als die twee groepen samen komen, komen er geheid problemen. Dan komt er vechten van.” Anouk benadrukt: “Ik hoop dat het blijft zoals het nu is. Het is ons hok, ons ding. Je laat je toch ook je eigen huis niet afpakken?”
Met dank aan Noelia van Dichtbij.nl