Regio: 800.000 euro aan bijstandsfraude opgespoord

fraudeHet Regionaal Opsporingsteam Sociale Recherche (ROTS), dat voor 13 gemeenten werkt, heeft in 2009 zo’n 180 fraudemeldingen onderzocht.

Door deze onderzoeken werd voor bijna 800.000 euro aan fraude met bijstandsuitkeringen opgespoord. De gemeenten zullen dit bedrag terugvorderen. Verder werden als gevolg van de onderzoeken 70 uitkeringen beëindigd. Dit levert de gemeenten een besparing op van ruim 900.000 euro.

Voor de gemeente Spijkenisse werd voor ruim 400.000 euro aan fraude opgespoord en zijn 25 uitkeringen beëindigd. Dit levert een besparing op van ruim 300.000 euro.
Het meest opvallende onderzoek van het afgelopen jaar betrof een echtpaar dat eigenaar is van een appartementencomplex in het buitenland. Zij hebben dit bezit en de inkomsten daaruit jarenlang verzwegen voor de sociale dienst in Spijkenisse.
De meeste meldingen die binnenkomen gaan over mensen met een uitkering die samenwonen, en dit niet hebben opgegeven aan de sociale dienst. Ook hebben veel meldingen betrekking op onjuiste adresopgaven, de zogenaamde postadressen.
Verder komen er steeds vaker meldingen binnen over mensen die vermogen hebben in het buitenland, bijvoorbeeld een woning.

Het Regionaal Opsporingsteam Sociale Recherche is een samenwerkingsverband op het gebied van sociale recherche van 13 gemeenten: Spijkenisse, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Bernisse, Brielle, Rozenburg, Hellevoetsluis, Westvoorne, Middelharnis, Oostflakkee, Dirksland en Goedereede. Spijkenisse treedt op als werkgever. Het doel van ROTS is het voorkomen en bestrijden van fraude en oneigenlijk gebruik van gemeentelijke uitkeringen en voorzieningen in het kader van de Wwb, Ioaw/Ioaz en de nieuwe Wet investeren in jongeren (Wij) in de 13 aangesloten gemeenten.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl