Anoniem
Marie Stolk kwam op 4 maart 1943 niet meer levend thuis. Op die donderdagochtend vloog een groep van achtentwintig vliegtuigen over Brielle. Ze werden hevig beschoten door afweergeschut, zodat iedereen aannam dat het Engelse of Amerikaanse vliegtuigen waren. Bij het overvliegen wierpen ze vijf bommen af, die alle explodeerden. Twee bommen kwamen terecht op de Ambachtsschool en de Meisjesvakschool, een in de Dijkstraat, een in de Langestraat en de vijfde in de haven langs het Slagveld. Er vielen ongeveer twintig doden, onder wie een aantal kinderen. Sommige gewonden overleden later in het ziekenhuis.
Twee van de dodelijk getroffen kinderen liggen op Maria Rust begraven: Maaike van Riet-schoten en Maria Juliana Stolk. Sinds een jaar of tien waren de letters van het grafsteentje van het dochtertje van de familie Stolk bijna allemaal verdwenen, zodat niet meer duidelijk was wie er begraven lag. Leden van de werkgroep Maria Rust, onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne, wisten er achter te komen wie in het anonieme graf rustte.
Hoog tijd voor een opknapbeurt. De Rabobank Voorne-Putten Rozenburg schonk de helft van kosten van de nieuwe belettering van het graf. De andere helft is betaald met gulle giften van mensen die de restauratie van Maria Rust steunen en geld overmaakten. Ook de 79-jarige broer van het slachtoffer, Wim Stolk, heeft aan de restauratie mee betaald. Hij was twaalf jaar toen zijn zusje stierf.
BS’er
Het andere gerestaureerde graf is van Cornelis Vijfvinkel. Vlak na de bevrijding werden de gearresteerde NSB’ers van Rockanje gevangen gehouden in barakken bij Hotel De Dreef. Hun bewakers waren leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS’ers), onder wie Cornelis Vijfvinkel. Wat gebeurde er begin juni 1945? Cor de Snaaijer vond op de noodlottige dag een nog niet ontplofte granaat in de dakgoot van zijn huis aan de Duinzoom. Het leek hem het beste om het explosief naar het wachthuisje van de BS’ers te brengen, zodat deskundigen het ding onschadelijk konden maken. Toen hij nog maar net weer thuis was, hoorde hij een enorme klap, het geluid van een ontploffing. Later bleek dat Cornelis Vijfvinkel, die op wacht stond in het wachthuisje bij de barakken, daarbij om het leven was gekomen. Hij werd op maandag 11 juni 1945 met militaire eer door de BS ten grave gedragen. Vijfvinkel was nog maar 24 jaar oud. Enkele dagen daarvoor was hij vader geworden.
De grafsteen van Vijfvinkel lag de laatste jaren plat op de grond, in twee stukken gebroken. De steen is onlangs hersteld door de Leidse steenhouwer Steven Janse en Marc de Groot, die ook heel veel andere stenen op Maria Rust onder handen hebben genomen. Het is mooi dat de zoon van Vijfvinkel dit nog mee mag maken.
Foto 1: Het graf van Cornelis Vijfvinkel, voorheen.
Foto 2: Het graf van Cornelis Vijfvinkel na de restauratie.