Rupsenplaag in Spijkenisse

rupsenplaag1Op de Keplerlaan, maar ook langs de Baljuwlaan en misschien andere plekken in Spijkenisse zie je een soort harige balletjes of zakjes in de bomen.

Dit zijn de nesten van de Spinselmot. Nee, nee, u hoeft uw kleren niet meteen weg te hangen bij het woord mot. De enige mot die stof eet is de kleermot. Dat is een klein klerebeestje. De Spinselmot is niet schadelijk, niet voor mens en zelfs niet voor de boom. Als de rups uit zijn ei kruipt gaat hij eten, eten en nog eens eten en maakt het spinselnest om zich heen om zich tegen vogels te beschermen. De plaag duurt een week of zes, dan poppen de rupsen en wachten tot ze vlinder worden. Een wit vlindertje met zwarte stippen. Een onaanzienlijk vlindertje dat nauwelijks opvalt, maar ja, als rups hebben ze genoeg aandacht gekregen. Als de bomen kaal gevreten zijn, zakken ze de stam af en pakken fietsen of hele auto’s in. Inderdaad horrorachtig. Maar de bomen lopen na de rupsenplaag gewoon overnieuw uit en de auto kan gewassen worden.
Het heeft weinig zin om de bomen om te hakken en te vervangen, want de vlinder komt misschien wel heel ergens anders vandaan.

Bv de Dagpauwoog haalt zijn nektar uit bloeiende struiken en bloemen, maar haar eitjes zet ze af op… brandnetels. Dus de vlinders van de Spinselmot wonen misschien wel ergens om de hoek van de Keplerlaan of verder weg. Wat wel helpt zijn bloemen en bloeiende struiken bij de bomen of gewoon in de straat. Sluipwesp, sluipvlieg en gaasvlieg zijn natuurlijke vijanden van de Spinselmot maar hebben wel graag bloemen voor nektar om zich heen. Zangvogeltjes helpen ook een handje, zij lusten wel een rupsje.

De Spinselmot komt in vele gemeenten voor en soms klagen mensen. Gemeenten doen echter niets aan de plaag omdat… er gewoon verder niets aan te doen is. Als je nestjes ziet in je tuin, vóórdat dat de rupsen uitkomen, kun je ze voorzichtig wegsnoeien en zo een halt toeroepen. Het wil helemaal niet zeggen dat ze er volgend jaar weer zitten. Jammer dat ze er nu zijn, met Hallaween zou het beter passen.

Maar laten we blij zijn dat het de Spinselmot maar is, stel je voor dat het de Eikenboomprocessierups zou zijn. Dat zou pas erg zijn, maken ook spinsels, maar van die rupsen hebben mensen dus wel last van. De lange haartjes branden als je huid ermee in aanraking komt en dat gebeurt al snel als ze met de wind worden meegevoerd en bestrijden door wegbranden of zuigen heeft een averechts effect. Dan komen de haartjes pas goed los. Nee, dan maar een beetje overlast van de Spinselmot. Voor de mensen die ermee te maken hebben, sterkte.rupsenplaag2

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl