Spijkenisse, sportstad, kunststad of gewoon een fijne stad om te wonen?

noordeindeAls het aan het college van Spijkenisse ligt wordt Spijkenisse ‘sportstad van Zuid-Holland’.

Nu Spijkenisse echter links door Brielle, golfbaan met 18 holes, en rechts door Zoetermeer, indoor skipiste en schiethal, wordt ingehaald ruikt het college nieuwe kansen: Spijkenisse ‘kunststad’.

 

Nu zullen er niet veel inwoners van Spijkenisse wakker liggen van het idee om sport- kunst of wat voor stad dan ook te zijn. De meeste inwoners wonen in Spijkenisse gewoon omdat ze het er fijn vinden.

noordeindeMaar wat als hun fijne stad omgetoverd wordt tot een kunststad? Zit de Spijkenisser daar wel op te wachten? Wij hebben grote redenen dit te betwijfelen. In het AD van 19 juli j.l. staat te lezen dat het college van plan is om een aantal historische pandjes op het Noordeinde te slopen om er ateliers voor kunstenaars er voor in de plaats te zetten.

Dit bevreemdt ons wel, gezien het feit dat het college moet gaan bezuinigen en het onderdeel kunst- en cultuur onder spanning staat. Dit college is van mening dat een nieuwe bieb en een prachtig theater volstaat op het gebied van kunst en cultuur en wil op korte termijn zeker niet meer investeren in kunst en cultuur. Lekker eenzijdig…

NoordeindeMaar nu is er verandering op komst, Spijkenisse haalt dus de kunstenaar naar Spijkenisse. Weet het college dan niet dat de kunstenaar bij voorkeur óf in een oude boerderij werkt óf in een hoog licht pand? Daarnaast vinden veel kunstenaars graag hun optrekje in dorpjes zoals Brielle, Oostvoorne en Rockanje, ver weg van de Randstad. En wat het college zeker niet wil is Spijkenisse DORP!

Op zich is het te begrijpen om oude, onherstelbare pandjes te slopen. Wel een beetje jammer is het, dat het gaat om historische pandjes met een culturele waarde. Spijkenisse bezit al de naam ‘betonstad’ en het lijkt onredelijk om alle historische pandjes te laten verdwijnen. Waarom niet gerenoveerd, of ingericht als museum? Want dat is iets wat Spijkenisse in ieder geval nog niet heeft, een fatsoenlijk museum. Zou het niet fantastisch zijn als er in het oudste straatje van Spijkenisse een museum is gevestigd? Naast molen Nooitgedacht en het oude gemaal?

noordeindeKomop college, toon ballen en maak van de oudste straat van Spijkenisse een museumstraat, waar een aantal historische pandjes zijn te bezichtigen, naast onze mooie en vernieuwde molen en een wandelroute richting het prachtige centrum. Oud en nieuw naast elkaar, daar kan Spijkenisse zich mee onderscheiden en een unieke stad worden. Spijkenisse, architectuurstad, waar oude en nieuwe architectonische hoogstandjes zij aan zij hun plekje vinden!

Dan nog één klein puntje: In het artikel van de betreffende krant staat ook nog het volgende te lezen: “In alle stilte is besloten vijf historische panden in de oudste straat van Spijkenisse te slopen. De bedoeling is dat op deze plek ateliers komen.” Dit betekent toch dat het besluit al is genomen? In alle stilte, door wie, wanneer en waar? Ook valt er te lezen: “Overigens kan tegen de sloopplannen nog bezwaar worden gemaakt.” Pfffff…. Gelukkig, stel je voor dat deze 5 historische panden verdwijnen! Gauw maar bezwaar aantekenen!

Karin van Dijk (LPF) en Mia Sliwinski (Trots op NL)

ad-noordeinde

© Foto’s: Cok de Coninck / VPinfo.nl

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl