Na een ruim jaar proefdraaien wordt aanstaande maandag de stadswietkwekerij Spijkenisse officieel geopend. Premier Camiel Eurlings (CDA) komt hiervoor speciaal naar Spijkenisse.
De stadswietkwekerij, die al een jaar in gebruik is, blijkt een positieve uitwerking op de stad te hebben. Tijdens het proefjaar is de criminaliteit in Spijkenisse met 40% gedaald.
Er is er werk gecreëerd voor 800 man en ontstond er een ware toeristische sector in de stad.
Het experiment werd in 2013 opgestart nadat er door de crisis, die in 2008 begon, steeds meer winkelpanden leeg kwamen te staan. Spijkenisse werd hard getroffen door werkloosheid. Veel vroegere havenwerknemers kwamen door de afgenomen import op straat te staan. De Rotterdamse haven nam in die tijd afscheid van 22% van haar werknemers.
De, in december 2009 geopende woonboulevard, waarin aanvankelijk rond de 25 woonwinkels gevestigd waren, stond in 2011 voor de helft leeg. In hetzelfde jaar konden we drie harddrugs gerelateerde doden noteren in Spijkenisse. Ondanks de invoering van citymarketing stond Spijkenisse er niet goed voor als ging om haar imago. Radicale oplossingen waren gewenst en die kwamen er.
45 Miljoen
Dankzij een, in de ogen van de andere gemeenten in de regio, bizar plan werd besloten om Spijkenisse aan te melden voor het pilotproject “Stadswietkwekerij” waar minister van Justitie, Ronald Plasterk, 45 miljoen euro voor had uitgetrokken. Met dit geld werd de halve woonboulevard opgekocht en omgebouwd. Niet alleen als kwekerij maar ook met gerelateerde horeca. Zo werd het gebouw waarin voorheen Roobol gevestigd was, omgebouwd tot een coffeeshop van twee etages.
Na de Mac-Wiet, voorheen de Green Spirit, werd de Wiet-HuT geopend. Inmiddels zijn er ook plannen voor de komst van de Hennep-King. Deze onderscheidt zich ten opzichte van de concurrentie, door in het aanbod van voorgedraaide joints, ook kleding te leveren die gemaakt is van hennep.
Maar de ontwikkeling van de stadswietkwekerij bleef niet beperkt tot het gebied van de voormalige woonboulevard. Zo werd naast de museumwoning aan de Eikenlaan het hennepmuseum geopend. Meer dan 800.000 bezoekers passeerden de kassa in de 10 maanden dat deze nu geopend is. In het museum werken sindsdien 45 overjarige, niet eerder herplaatsbare hippies, tot aan hun 67ste levensjaar. Mede hierdoor heeft Spijkenisse, nationaal gezien, de laagste werkloosheidscijfers in de groep 55-plussers.
Veiligheid
De afname in criminaliteit en het hogere veiligheidsgevoel maakte buurtpreventie en de afdeling stadstoezicht overbodig, de stadwachten werden overgeplaatst naar een nieuw beveiligingsbedrijf. Spijkecurity, is inmiddels doorgegroeid naar een bedrijf met wereldfaam. 1500 experts werken er om de veiligheid , niet alleen in Spijkenisse, maar ook in andere delen van het land, te waarborgen. Vanaf volgend jaar wordt ook de beveiliging van het koninklijk huis door Spijkecurity geregeld. Dankzij een succesvolle Europese aanbesteding wist zij de order in de wacht te slepen.
Het scheppen van werkgelegenheid heeft nog een aantal andere pluspunten opgeleverd. Zo zijn de, in 2011 op voorstel van Trots Op Nederland Spijkenisse aangestelde budgetcoaches, omgeschoold tot managers voor de Human Resource Afdeling van de stadskwekerij. Hun banen waren overbodig geworden omdat de minima in Spijkenisse massaal een baan kreeg in de stadskwekerij. Inmiddels is het aantal mensen dat behoort tot de echte minima gereduceerd tot 1 persoon.
Deze weigert echter iedere vorm van ondersteuning door de overheid en woont in zijn caravan, de voormalige verkiezingssleurhut van de PvdA, rustig langs de Maasoevers.
Burgers profiteren van de winst
De stadskwekerij is ondergebracht in een consortium waarin de nationale en lokale overheid 60% van de aandelen bezitten. De overige aandelen (40%) zijn uitgezet bij de inwoners van Spijkenisse en het bedrijfsleven. Via een speciale regeling wordt dividenduitkering aan de aandeelhouders omgezet in lastenverlichting. Als gevolg van de eerste twee succesvolle oogsten is inmiddels besloten een flink aantal belastingen af te schaffen. Zo is Spijkenisse de eerste stad in Nederland die geen OZB meer hanteert.
Kent de komst van de Stadswietkwekerij geen enkel nadeel? Helaas wel. De invasie van toeristen, de transport van de geoogste hennep, en de toegenomen welvarendheid, die weliswaar voor de autodealers zeer welkom was, blijkt de stad nog verder te verstoppen. Met Den Haag is inmiddels overleg gevoerd om de bereikbaarheid te verbeteren. Waar eerder vele duizenden briefkaarten geen effect hebben gehad, blijkt het dagelijks genoemd worden in de verkeersinformatie wel in de oren van de landelijke politieke partijen aangekomen te zijn.
Vertrekkend wethouder Mourik onderhandelt keihard
De gesprekken die in de afgelopen drie maanden gevoerd zijn door vertrekkend wethouder Mourik, zij wordt per 1 januari de eerste vrouwelijke VVD burgemeester van Amsterdam, hebben er toe geleid dat zowel de A4-Zuid versneld wordt aangelegd, alsook de A15 een compleet nieuwe afslag Spijkenisse zal krijgen, die garant staan om de toegenomen verkeersdruk volledig te kunnen afhandelen. De bijdrage van Spijkenisse in dit project bedraagt 300 miljoen euro op voorwaarde dat inwoners van Spijkenisse geen tol betalen voor gebruik van de nieuwe A4-Zuid.
In de plannen wordt het milieu niet vergeten. In ruil voor asfalt wordt een compleet nieuw groengebied aangelegd. Zo wordt industrieterrein Halfweg voor 30% ingekrompen. Hiervoor komt een nieuw groenpark waarin de natuur de vrije hand wordt gegeven. Maar ook op andere plaatsen wordt de groenvoorziening uitgebreid. Het in 2012 bij Spijkenisse toegevoegde Bernisse wordt aangemerkt als groen recreatiegebied. Zo zal er in stadsdeel Bernisse een nieuw park worden aangelegd waarin “water” wordt voorgesteld als thema. Groen Links Spijkenisse heeft zich inmiddels achter de plannen geschaard.
Rijkste plaatsen van Nederland
Spijkenisse, in een korte tijd veranderd van onbekende plaats in Nederland in een internationaal bekende stad. Diverse wereldleiders zijn in het afgelopen jaar een kijkje komen nemen in de stad die nu financieel behoort tot het rijtje: Wassenaar, Rozendaal, Bloemendaal en Blaricum. Een stad waar de komende 3 jaar alleen maar nieuwe woningen gebouwd worden in de prijsklasse vanaf 500.000 euro.
Omdat Spijkenisse ballen had, het groene plantje omhelsde, het belachelijke Nederlandse gedoogbeleid voorzag van niet alleen gelegaliseerde verkoop in de shops. Maar ook een gestructureerde aanlevering van wiet die op hoge kwaliteit die wordt gekweekt in onze stad. Waar er voldoende werk is om jongeren een toekomst te geven.
Komende verkiezingen
Nog drie maanden voor er weer verkiezingen zijn in de stad, welke partij zal er dit keer winnen of verliezen? Ten opzichte van 2010 zijn veel thema’s niet meer actueel. Minimabeleid zal niet meer op de agenda staan, lastenverzwaring is niet aan de orde en ook de goed gevulde gemeentelijke schatkist maakt dat, iedere partij kan aankomen met plannen die de welvaart nog verder doen verbeteren. Daarmee is Spijkenisse de enige stad in Nederland die de recessie volledig is ontsprongen.
Zo mijn joint is op… genoeg dagdromen voor vandaag, kijken of de plantjes van de buurman, op zijn zolder, al rijp zijn voor de oogst. Fijne feestdagen.
Mario Guagliardo