VPinfo

Steeds minder mensen nemen een krant

krantBij de helft van de Nederlanders viel vorig jaar iedere werkdag een krant op de deurmat.

In 1997 was dat nog bij 62 procent van de Nederlanders het geval, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans dat deze persoon een krant bezorgd krijgt. Zo krijgen zeven op de tien 65-plussers een krant in de bus.

De 25- tot 45-jarigen wonen het minst vaak in een huis waar een krant wordt bezorgd: een op de drie van hen woont op een adres waarop een abonnement op een krant is genomen. Het CBS vermoedt dat ze geen abonnement meer hebben, omdat ze het nieuws via internet of gratis dagbladen volgen.

Mensen die nog jonger zijn, krijgen vaker een krant bezorgd, maar of ze hem lezen is nog maar de vraag. Ze scoren vooral hoger omdat ze vaak nog bij hun ouders wonen die de krant bezorgd krijgen.

Over het algemeen hebben hoger opgeleiden vaker een abonnement dan lager opgeleiden. Ook hebben alleenstaanden minder vaak een abonnement dan paren. In de niet-stedelijke gebieden krijgt 62 procent een krant bezorgd, terwijl dat in de stedelijke gebieden 38 procent is.

Ontslagen bij Trow en de Volkskrant

Bij de Volkskrant en Trouw verdwijnen 130 van de 750 banen. De inkrimping is onderdeel van een sanering in Persgroep Nederland, waar de kranten onderdeel van zijn.

De banen vervallen zowel op de redacties van beide kranten als bij de ondersteunende diensten. Op de redactie van de Volkskrant gaan twintig van de 215 arbeidsplaatsen weg, op de redactie van Trouw verdwijnen zeventien van de 122 banen.

De kranten staan er financieel slecht voor. De advertentie-inkomsten lopen terug en de oplages dalen.

Mobiele versie afsluiten