Stemadvies: Alles behalve ONS deel 3

molensteigersVoor de vorige delen kijk hier. De genoemde punten zijn opgenomen in de lijst toen ze in de publiciteit kwamen.

Sommige punten zijn dus opgelost door andere maatregelen (zoals punt 20), sommige zijn nog steeds actueel en over sommige hebben we (zo ver mij bekend) niets meer vernomen (zoals punt 22)…..

17) De oppositie heeft berekend dat Spijkenisse uitkomt op een recordverlies van 65 miljoen Euro, o.a. veroorzaakt door de aankoop van het Baris terrein voor 45 miljoen Euro, de 17 miljoen kostende sanering van een vuilstort langs de Oude Maas en de 7 miljoen die toegelegd werd op het vernieuwen van het centrum.

Inkomsten: 11 miljoen door de bouw van 2 torens langs de Oude Maas. ONS doet echter wat het wil en de 17 raadsleden (van de 35) fungeren als klapvee.

18) Ondanks alle financiele problemen wil men nog 500 extra huizen dan de geplande 3000. Volgens ONS moet de hoeveelheid woningen die in 15 jaar wordt gebouwd worden gerelativeerd: Tussen 1978 en 1990 bouwden “we” (!) er 15.000, “we” waren toen wereldkampioen bouwen in het weiland (maar toen bestond ONS nog niet eens en was er nog ruimte genoeg om van het eiland af te komen !).

19) Voor het ontwerpen van een nieuw theater en nieuwe bibliotheek zijn bewust “eredivisie-architecten” ingeschakeld (kosten: ?????). Ze moeten de identiteit en trots op Spijkenisse vergroten ????!!!

20) De volkstuintjes langs de Baljuwlaan moeten verdwijnen voor woningen omdat de woningen nu met de achtertuin naar de Baljuwlaan staan !!!??! Nou en ? Tussen de achtertuinen en de Baljuwlaan is er eerst nog een groenstrook, dan een fietspad en dan nog de volkstuinen. En wie wil er nu met zijn voordeur op de Baljuwlaan uitkomen? Er zal dan wel weer een geluidsscherm komen. Of komen er soms ook flats te staan ? Er was trouwens besloten om dit gebied tot minstens 2020 groen te houden.

21) De 5 jaar geleden voor 32 miljoen Euro aangekochte loodsen van Baris kosten Spijkenisse nu (december 2008) 46,1 miljoen. Daarvoor wordt nog eens 10 miljoen geleend bij de Rabobank. Eerder werd al 40 miljoen geleend.

22) Januari 2009: Er wordt toegegeven dat de komst van een schietsportcentrum niet zonder risico’s is voor Spijkenisse. Fortis geeft alleen een lening van 2,7 miljoen Euro als Spijkenisse voor 1 miljoen borg staat. Als de schiethal failliet mocht gaan is Spijkenisse niet alleen de 1 miljoen Euro kwijt, maar ook de 2,5 ton die voor de grond betaald is. Fortis wordt dan de lachende derde, want de grond is slechys 1,9 miljoen waard ! Daar is door Spijkenisse dus weer goed over nagedacht !

23) Het ophogen van de monumentale molen Nooit Gedacht in het Spijkenisser centrum wordt een peperdure klus. De gemeente betaalt molenaar Jan van Kranenburg hiervoor bijna een miljoen euro. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten vindt de zeven meter ophoging te gortig. De dienst wil als het karwei is afgerond, bekijken of de korenmolen nog wel als monument mag worden aangemerkt. Mocht Nooit Gedacht zijn monumentenstatus verliezen, dan moet daar ook niet te somber over worden gedaan, vindt wethouder Gert Jan ’t Hart. ,,Het rijk betaalt in dat geval geen subsidie voor onderhoud aan de molen meer, maar het gaat om een paar duizend euro per jaar. “Wij” (= U en ik) betalen dat bedrag dan wel zelf aan de molenaar.”

24) Februari 2009: De onterechte uitzetting van het echtpaar Clemens (besloten door de burgemeester Salet en wethouder ’t Hart terwijl de uitspraak hierover enkele uren later door de rechtbank gedaan zou worden) uit hun woonwagen heeft als gevolg dat Spijkenisse opdraait voor de terugbetaling van het onderhoud aan de woonwagen en het woonwagencentrum (beide door de gemeente verwaarloosd) en hen te helpen aan een fatsoenlijke woonwagen. Hoeveel dit de gemeente kost wil geen van de partijen kwijt…… Dit wordt dan nog gevolgd door een onderzoek op aanvraag van de leider van ONS naar wie dit heeft laten uitlekken naar het Algemeen Dagblad. Volgens ONS wordt nu de integriteit in diskrediet gebracht en ontstaat ongewild imagoschade………(dus dan maar liever liegen ??).

Voorlopig weer even genoeg….

Volgende week verder met:
– En maar bouwen……maar hoe moet dat betaald worden ?
– Gewoon beginnen, protest of niet, dat maakt niet uit.
– “We” gaan ervoor, maar dat blijkt opnieuw alleen ONS te zijn…..
– De A4 Zuid

Jan van den Bos

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl