Sterrenwacht Tweelingen

sterrenwachtDe in het park Waterland in Spijkenisse gevestigde sterrenwacht Tweelingen is in 1978 gebouwd.

Het begon allemaal drie jaar eerder toen vanuit het gemeentebestuur in het kader van het Bijzonder Regionaal Welzijnsbeleid, aan alle inwoners van Spijkenisse een brief werd gestuurd waarin gevraagd werd ideeën kenbaar te maken, om het door de regering beschikbaar gestelde bedrag goed te besteden.

Één van de 180 ideeën was het bouwen van een sterrenwacht. Begin 1976 werd de Vereniging Amateur Astronomen Spijkenisse, kortweg VAAS opgericht en een bestuur gekozen. Een bijzonder moment was het plaatsen van de koepel, deze was naast de sterrenwacht in een grote tent in elkaar gezet en werd eind 1979 met een kraan op de sterrenwacht geplaatst. De toenmalige burgemeester van Spijkenisse, dhr. de Groen, verrichtte op 25 juni 1980 de officiële opening.

In de begintijd waren de activiteiten anders dan nu. De sterrenwacht beschikte toen nog niet over de geavanceerde apparatuur die er nu staat. Telescopen en optische apparatuur worden nog steeds door de leden zelf gebouwd. Hoewel er nu wel een computer en speciale software aan de telescoop verbonden is waarmee de telescoop ‘gestuurd’ kan worden naar de juiste positie. Als het droog en helder weer is, gaat het luik van de koepel open en kunnen de sterrenstelsels en planeten bekeken en gefotografeerd worden.

Nog steeds is de vakkennis, van de ongeveer 70 leden, de kracht van de vereniging. De kern van deze vrijwilligers, ongeveer 10 man sterk, houdt zich bezig met het onderhoud en functioneren van de Sterrenwacht. Voor de financiële middelen die hiervoor nodig zijn, is de sterrenwacht volledig afhankelijk van leden, donateurs en sponsors. De gemeente heeft onlangs een steentje bijgedragen door ervoor te zorgen dat de lantarenpalen, in de directe omgeving van de sterrenwacht, voortaan naar beneden schijnen om zo een nog beter zicht te hebben vanuit de telescoop.

Wie eenmaal binnenstapt bij de sterrenwacht wordt direct meegetrokken naar de wereld van de astronomen. Het enthousiasme en de liefde voor het heelal kunnen de leden stuk voor stuk overbrengen aan het publiek. Op speciale dagen, zoals afgelopen zaterdag ‘De nacht van de nacht’, kunnen bezoekers eerst wat dia’s bekijken, met daarbij uitleg over wat er te zien is. Waarom is het ene stipje nu wel een ster en het andere niet? In groepjes van maximaal 25 personen kan bij helder weer een blik door de telescoop genomen worden.

Vanaf 3 november start een cursus Sterrenkunde van 5 lesdagen. Op de dinsdagavonden zullen o.a. vragen worden behandeld als; Is de zon een ster? Hoe groot is het heelal? Hoe is het zonnestelsel ontstaan? Waaruit bestaan de ringen van Saturnus? De sterrenwacht is naast de cursus elke vrijdagavond open voor leden en bezoekers. Het jaar 2009 is uitgeroepen tot het Internationaal jaar van de sterrenkunde. De initiatiefnemers willen bereiken dat de wereldburgers hun plaats in het heelal herontdekken door met een gevoel van verwondering op een zoektocht door het Universum te gaan. Sterrenwacht Tweelingen is ook te vinden op internet; www.sterrenwachtspijkenisse.nl.

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl