Strooibeleid Gemeente Hellevoetsluis

sneeuw2009-03Nu het winterse weer en de gladheid aanhoudt, krijgt ook Hellevoetsluis te maken met het tekort aan strooizout.

Daarom worden de binnenwegen momenteel met zand gestrooid.

De afdeling Stedelijk Beheer van de gemeente heeft voor het winterseizoen bij Meteo Consult een abonnement om 24 uur per dag op de hoogte gehouden te worden van de gladheidsverwachting voor de komende uren. Wordt er een koude nacht voorspeld, dan stelt een opzichter van de gemeente zich tussen 4.00 en 5.00 uur ’s nachts op de hoogte van de situatie op de Hellevoetse wegen. Als het nodig is, besluit hij tot een strooiactie. De strooiploegen worden dan rond 5.00 uur opgeroepen, zodat kort daarna de eerste strooiwagen vertrekt. Tussen 7.30 en 8.00 uur is de eerste strooironde dan uitgevoerd.

We strooien met de zogenaamde natstrooimethode. Het voordeel hiervan is dat er preventief gestrooid kan worden, nog vóór er gladheid optreedt.

Waar strooit de gemeente?

Allereerst worden de busroutes, hoofdwegen en de fietspaden gestrooid. In een tweede ronde volgen de wijkontsluitingswegen en daarna bij langdurige gladheid de kleinere straten. De hoofdingangen bij scholen en bejaarden- en verzorgingshuizen worden meteen al meegenomen, maar er is voldoende verkeer nodig om het zout te laten werken. Dit geldt voor alle wegen en fietspaden, alleen met voldoende verkeer mengt het zout zich met de sneeuw of het ijs en zal het het gewenste effect bereiken.

Altijd opletten

Weggebruikers moeten altijd rekening houden met gladheid. Ook als er gestrooid is, kan het nog glad zijn. Door alleen te strooien, verdwijnt de gladheid namelijk niet. Hoe meer verkeer er over de gestrooide wegen rijdt, hoe sneller de gladheid verdwijnt.

 

 

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl