Succesvolle jongeren houden peptalk

peptalkAfgelopen maandag 1 februari, zat de raadzaal in het stadhuis vol met jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar.

Een bijzondere groep, want deze jongeren hebben geen werk, geen startkwalificatie of een lage opleiding, of zijn alleenstaand met een kind.

De praktische problemen waar zij tegen aan lopen, zijn schooluitval, mislukte sollicitatiepogingen, schulden of een gebrek aan kinderopvang en achtervang. Zij zitten hierdoor vaak op een dood spoor en hebben weinig kans op een baan.

De gemeente Spijkenisse organiseerde daarom een grote ‘motivatie’ bijeenkomst, met een paar bekende Nederlanders als gast. Actrice Sanguita Akkrum (film ‘Carmen van het Noorden’) en zangeres Ntjam Rosie (winnares derde VSBfonds Music Matters Award 2009) zijn nu succesvol. Ook zij hebben ooit in een vergelijkbare situatie gezeten, maar hebben met veel wilskracht en doorzettingsvermogen toch hun doel bereikt. De boodschap van deze bijeenkomst was vooral niet in een slachtoffersituatie te blijven hangen, maar het heft in eigen handen te nemen. Tijdens de stellingen, discussie en goede voorbeelden, geleid door GMB (rapper en acteur Gerry Mendes), werd zichtbaar dat veel jongeren enthousiast werden en weer mogelijkheden zagen. Ook wethouder Hanneke Hamerslag stak de groep een hart onder de riem door te vertellen hoe zij het zelf tot wethouder heeft gebracht.

Deze motivatiebijeenkomst is een opstap naar de speedmeet met opleiders en bedrijven op 24 februari, waar de groep jongeren ook naartoe gaat. Ook schuldhulpverlening en andere ketenpartners zijn hierbij aanwezig. De speedmeets, die regelmatig worden georganiseerd, hebben een opmerkelijk succes: 80% van de jongeren komt opdagen en heeft daarna werk, een werk/leerbaan of een plan voor een opleiding en werk. Deze aanpak tegen de steeds maar stijgende jeugdwerkloosheid is heel intensief, maar zeer de moeite waard.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl