Tandarts van der Dussen weer naar Kenia

arjun-kenia03De meeste mensen in Spijkenisse kennen Arjun van der Dussen als raadslid van D66. In zijn dagelijkse leven is van der Dussen tandarts te Rotterdam.

Een man die betrokken is bij de samenleving en zich ook inzet voor mensen in landen waar men het niet zo goed heeft als in Nederland.  

Daarom gaat hij voor Rotarydoctors Nederland opnieuw naar Kenia. Via VPinfo.nl gaan wij hem de komende weken volgen.

Rotarydoctors Nederland (RDN), een afdeling van de Nederlandse Rotaryorganisatie, beheert en ondersteunt een aantal medische projecten in het Oostafrikaanse land Kenia. Op een viertal plaatsen, verspreid over het land werkt een lokale staf samen met vanuit Nederland uitgezonden artsen, tandartsen en medisch specialisten aan verbetering van de gezondheidszorg in met name de meer afgelegen delen van het land. Dat is niet altijd eenvoudig. De omstandigheden zijn vaak primitief, de techniek ter plekke faalt wel eens en het aansturen van het personeel vanuit Nederland is mede door de cultuurverschillen lastig. Ook de onlusten van begin dit jaar deden de werkzaamheden geen goed. Des ondanks lopen de projecten steeds beter, worden steeds meer patienten bereikt en gaat de lokale staf steeds zelfstandiger te werk. Dat laatste is het uiteindelijke doel. De projecten moeten op termijn met financiele steun vanuit Nederland door goed opgeleide, zelfstandig werkende Keniaanse medewerkers worden gerund.

Kenia2Het jongste project van RDN bevind zich in Mpeketoni, een stadje in het oosten van het land, niet ver van de kust en het eiland Lamu. Het gebied is in de laatste tientallen ontgonnen en bevolkt door migranten uit het dicht bevolkte westen van Kenia. Van de oorspronkelijke nomadische bewoners zijn er niet veel meer over.

Het gebied is verkaveld langs bijna kaarsrechte wegen die de honderden zogenaamde plots ontsluiten waar de bewoners hun boerenbedijf uitvoeren. Vooral mais, suikerriet, katoen en bananenteelt.

Daarnaast houden de meesten nog wat vee. De koeien en geiten worden overdag langs de wegen en in de nog aanwezige natuur uit grazen gestuurd, bewaakt door vaak piepjonge herders. Veel nieuwe grond is niet beschikbaar waardoor de volwassen kinderen gedwongen zijn een eigen hutje op het veld van hun ouders bouwen en daar hun gezin stichten. Het zelfde oppervlak grond moet daardoor steeds meer monden voeden. De gevolgen laten zich raden: de geringe welvaart staat onder druk en menigeen vertrekt noodgedwongen naar de grote stad in de hoop op een beter bestaan. Her en der hebben zich kleine dorpjes gevormd met een winkel, een school en vooral een paar kerken.

arjun-kenia01Centraal in het gebied ligt Mpeketoni, het bestuurlijk centrum van de regio. Hier zijn het ziekenhuis, de bushalte, de benzinepomp, de kroeg, de markt en vooral heel veel winkels. Eigenlijk is iedere woning tevens een winkel of werkplaats. Er is sinds vorig jaar voor wie het zich permiteren kan een goed functionerend bovengronds electriciteitsnet.

Rijkdom is in de regio ver te zoeken. De meeste mensen moeten leven van een euro per dag of minder. Sociale zekerheid is een onbekend begrip en de werkloosheid is hoog. Lokaal vervoer ontbreekt vrijwel geheel, er wordt heel veel gelopen en niet alleen naar de dichtsbijzijnde winkel.

Tandheelkundige zorg ontbreekt geheel, de overige medische zorg is beperkt aanwezig en voor veel mensen onbetaalbaar. Het tandheelkundige project richt zich vooral op de jeugd. Door voorlichting op de scholen worden de kinderen bewust gemaakt van het belang van een goede mondhygiene. Vervolgens worden de gebitten op het schoolplein geinspecteerd. Eventueel noodzakelijke extracties kunnen gelijk plaats vinden. Voor vullingen worden de kinderen naar een kliniek gebracht. Voor volwassenen is noodhulp in de vorm van trekken beschikbaar.

Zondag 11 juli 2010 zal van der Dussen voor het eerst sinds 2 jaar weer in Mpeketoni in het noordoosten van Kenia te arriveren. Veel is rond de Rotary Doctors aldaar hetzelfde gebleven. Sammy kookt en poetst, Robert en Cecilia assisteren en de zusters van Baharini hebben nog steeds wat te zeuren. Maar er zijn ook dingen veranderd. Zo is het tandheelkundige project mobiel gemaakt dankzij de aanschaf van een auto met opvouwbare apparatuur, is er een heus Doctors Plaza verrezen en arriveert de komende week een Coho, een gekwalificeerde en bevoegde tandheelkundige kracht, zodat het project ook in afwezigheid van de Nederlandse tandarts kan doorgaan.arjun-kenia02

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl