Toekomstcentrum of evenementenhal in Spijkenisse?

evenementenhalEven terug in de tijd, een paar maanden geleden hield burgemeester Salet haar jaarlijkse nieuwjaarstoespraak. Tijdens deze toespraak liet zij een proefballon los. Een toekomstcentrum!

Vier maanden later volgt de ATLAS Nederlandse Gemeenten met een vernietigend verhaal over Spijkenisse. Het is de stad met het meest waarschijnlijke risico op krimp.

Afgevinkt op kernwaarden die vastgelegd zijn. Meetbare punten die veelal vastgelegd zijn in statistieken die niet liegen.

Hieruit komt een beeld dat niet is gevormd door ideeën en beleving maar keihard cijfers die ons allen niet vrolijk stemmen. En wat doet de gemeente diezelfde dag? Het stuurt een persbericht de ronde in waardoor, bij veel mensen, eerder de lachspieren worden geprikkeld dan dat het de schade hersteld.

Wat lezen we in dit persbericht: “Ook op cultureel gebied timmert Spijkenisse aan de weg, zoals blijkt uit de bouw van een nieuwe bibliotheek en een nieuw theater.” …. Lacht u mee? We hebben toch al een theater en een bibliotheek? Dus deze “nieuwe dingen” zijn puur vervanging maar geen uitbreiding. Zo gaan we echt niet beter scoren!

Bewust wil ik het culturele aspect van zowel het ATLAS rapport als de reactie van de gemeente eruit halen. De reden waarom? Misschien was u er bij, tijdens het verkiezingsdebat in de TIJDELIJKE bibliotheek sprak wethouder en ONS lijsttrekker GJ ’t Hart de volgende woorden uit: “Wist u dat Spijkenisse meer geld uit geeft aan kunst en cultuur dan aan sport?”. Toen hij dat uitsprak gingen mijn gedachten naar de begroting van Spijkenisse… Zou dit kloppen? Volgens mij niet.

Het is maar hoe je het bekijkt. De begroting is wat dat betreft niet geheel zuiver. Het geld zit namelijk in de stenen, niet daadwerkelijk in echte kunst en cultuur. Halen we de stenen (nieuwbouw theater en bibliotheek) weg, dan is er maar een mager budget over voor kunst en cultuur in deze stad.

De budgetten voor kleinschalige kunst en cultuur is bijna nihil, kijk maar eens naar het budget voor TexMex na aftrek personeelslasten, wel gaat er, in verhouding, een groot budget naar het Spijkenisse Festival en nog een paar projecten. Maar lang niet iedereen is tevreden over dit festival en helaas worden deze mensen niet gehoord. In Spijkenisse bepaald immers een kleine groep mensen wat wij, als burgers, leuk moeten vinden. En ja, twee of drie optredens maken het terrein wel vol, maar voor de rest is het Spijkenisse Festival een slap aftreksel van de Amsterdamse UIT-Markt. Wie er wat over wil zeggen, wordt weggezet als “een zeur” en zal nooit iets mogen inbrengen. Gunnen, in Spijkenisse, is een kleine groep die alleen elkaar alles gunt.

En nog iets vreemds: Waarom is het activiteitenbudget van TemxMex maar 6000.- euro en krijgt het theater en het Centrum voor de Kunsten bijna 3 miljoen euro? Deze onbalans lijkt mij echt door niemand recht te praten.

Terug naar burgemeester Salet en de kop van deze opinie, Toekomstcentrum of evenementenhal? Willen we daadwerkelijk op een aantal punten binnen het ATLAS overzicht stijgen (of zal ik zeggen dat we een ander de, niet te benijden, eerste plaats gunnen), dan is de keus simpel.

Vergeet dat vage toekomstcentrum idee, vergeet de daar te houden congressen (waar geen hond naar toe wil als burger), want wat hebben wij aan een toekomstcentrum als we geen hoogopgeleide stadsgenoten hebben? Geen opleidingsinstituut ala een TU-Delft, geen onderzoekscentrum ala KEMA of TNO? Spijkenisse heeft niets aan een toekomstcentrum als er geen goede koppeling is aan een instituut die een dergelijke voorziening rechtvaardigt.

Dan maar een evenementenhal. Met een goede aansluiting op het weggennet, mogelijkheden voor zowel kleine als middengrote evenementen, oefenruimtes voor popbands, daar waar een Spijkenisse Festival weer een echt Festival kan worden, geen slap aftreksel, een plek waar bijna iedere week wat te doen moet zijn, waar kunst en cultuur samen kunnen gaan. Een mooie plek waar de lokale omroep zou kunnen zitten (die door geldgebrek nu buiten Spijkenisse haar studio heeft), een mooie plek waar voor jongeren veel te doen is. Maak het tot een multifunctionele hal. Het NIEUWE TEXMEX

Spijkenisse als centrum voor het eiland Voorne-Putten verdient een dergelijke gelegenheid. Kijk eens bij onze buren in Hoogvliet: De Heerlijkheid. Leer dan gelijk van de daar gemaakte fouten en pluk er de goede punten uit. Een investering in een gebouw dat echt bijdraagt aan kunst en cultuur. Meer bezoekers zal trekken dan een toekomstcentrum, een gebouw dat er is voor Spijkenisse en de omgeving en nog belangrijker, voor de mensen die hier wonen!

Een evenementenhal die met name aansluit op behoefte die er bij de jongere stadsgenoten is, waardoor hij of zij kan zeggen dat Spijkenisse niet alleen de woonplaats is maar ook de stad waar men veel activiteiten ontplooit die aansluiten op het leefpatroon.

Helaas, de kans dat er een toekomstcentrum komt is vele malen groter dan dat er hier een evenementenhal komt. Want dat is geen plan bij de lokale politici, maar komt voort uit de gedachtegang van een inwoner die echt om zijn stad geeft. Dus wordt zijn stem niet gehoord, net als vele andere stemmen, maar blijven we vasthouden aan de plannen die de machthebbers voor ogen hebben.

Machthebbers die elkaar op de schouders kloppen, doof zijn voor de opbouwende kritieken.  Deze machthebbers hebben last van “inteelt van visie”, horen dus alleen zichzelf zeggen dat alles fantastisch is. Maar toegeven dat ook een ander wel eens gelijk zou kunnen hebben en soms zelfs betere ideeën heeft? Nee, dat word je in Spijkenisse niet gegund en toch, toch blijf ik hopen, want ondanks alles, ik hou van deze stad!

 

Mario Guagliardo

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl