Trots op Calimero

calimero01Onlangs werd ik uitgemaakt voor ‘Calimero’.

Nu krijg ik wel vaker bijnamen, daar niet van, maar Calimero was ik nog niet eerder genoemd.

De context waarin het in dit geval plaatsvond was politiek getint. Ik, als vertegenwoordiger van een kleine politieke partij, vertoonde ‘Calimerogedrag’. Nu ken ik dat leuke kleine kuikentje wel hoor, zwart met een half eierdoppie op z’n koppie, maar wat dat met mij te maken had?!

Ik zal u de context weergeven. Tijdens een politieke discussie omtrent de benoeming van de voorzitters van de politieke commissies, was ik behoorlijk gebelgd over de vertoonde charade. Als kleine politieke partij is het van groot belang dat je jezelf kan laten zien en, niet onbelangrijk, dat je in staat bent om daadwerkelijk een verschil te kunnen maken. De voorzitter van een kleine lokale politieke partij vond toen dat mijn partij, Trots op NL, niet zo moest janken maar een soort van ‘regenboogoppositie’ moest vormen met de andere oppositiepartijen. Toen viel voor het eerst de naam ‘Calimero’, sterker nog, ‘Calimerogedrag’. Om toch wat meer duidelijkheid te krijgen omtrent deze benaming, googelde ik deze term. Geen hits, maar wel ‘Calimerocomplex’, dit leek mij overeenkomstig genoeg.

De definitie ‘Calimerocomplex’ volgens Wikipedia:

Men spreekt van het calimerocomplex als een partij (persoon, organisatie, land) het gevoel heeft door zijn kleine omvang ten opzichte van een andere partij niet serieus te worden genomen en die visie ook uitdraagt. De naam calimerocomplex is afgeleid van de tekenfilm Calimero. Dit zwarte kuikentje met een eierdop op zijn kop is bekend geworden door de uitspraak “Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk, o nee”.

Er vanuit gaande dat dit de betekenis moest zijn die op mij en mijn partij sloeg ben ik gaan nadenken. De hamvraag is natuurlijk: ‘is het verkeerd om Calimero te zijn?’ Trots op NL is immers een kleine politieke partij die moet opboksen tegen de grote. Eigenlijk vind ik ‘Calimero’ een Geuzennaam, hij is toch ook klein? En hij moet toch ook zijn kleine gestalte compenseren?

Daarbij kan ik me nog goed herinneren dat hij het vooral opneemt voor de zwakkeren in zijn omgeving. In mijn beleving doet hij dit dan ook heel goed, Calimero staat voor rechtvaardigheid waarbij hij onverschrokken strijdt tegen onrecht. Calimero is een held!

Die betekenis in ogenschouw nemend ben ik er Trots op ‘Calimero’ genoemd te worden en naar ik hoop voor nog een hele lange tijd.

 

Mia Sliwinski

Trots op NL

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl