Trots op Nederland dient motie van wantrouwen in tegen wethouder

gertjan-t-hartNa wekenlange overwegingen en onderzoek in de raadsstukken heeft Trots op Nederland in Spijkenisse besloten een motie van wantrouwen in te dienen tegen wethouder Gert-Jan ’t Hart.

In de aankomende raadsvergadering van 9 maart zal de fractie de motie inbrengen.

Aanleiding van deze motie is het rapport dat de Rekenkamer heeft gepresenteerd in de commissievergadering Algemene Zaken op 2 februari j.l. over het aanbestedingsbeleid in de gemeente Spijkenisse. In dat rapport kwam naar voren dat 9 van de 11 onderzochte aanbestedingsdossiers niet compleet bleken te zijn. Van 5 dossiers bleek het bestek te ontbreken en van 4 dossiers bleek alleen de offerte van de gegunde partij bewaard te zijn gebleven. In een geval was er helemaal niets terug te vinden.

Trots op NL vindt het schokkend dat het College op de hoogte was van deze misstanden, maar pas besloot in te grijpen na presentatie van het rapport van de Rekenkamer. Hoewel het College beterschap heeft beloofd, vindt de partij dit te laat. Uit twee accountantsverklaringen bleek dat het College hier al eerder over is geïnformeerd. Toen is besloten niet in te grijpen.

 

Verkiezingsstunt

Trots op NL ontkent dat de motie een verkiezingsstunt is. Desgevraagd stelt fractievoorzitter Chris Hottentot: ”Wij zijn niet verantwoordelijk voor het wanbeleid van dit College, noch voor het moment van publicatie door de Rekenkamer. Wel vinden wij dat de kiezer bekend moet zijn met dit feit, zodat zij dit gegeven mee kunnen nemen in hun definitieve stemkeuze.”

 

Uit eigen onderzoek van de fractie blijkt dat er veel mis is geweest met de aanbesteding van het Werkgebouw. “In het rapport stelt het College dat een juridisch bureau de gemeente adviseerde om niet aan te besteden, omdat de kosten lager zouden zijn dan 5 miljoen euro”, vertelt Hottentot. “In werkelijkheid heeft de raad in totaal voor ruim 6,8 miljoen euro aan krediet verstrekt, zonder dat er in de raadsstukken een specificatie is gevoegd waaraan dit is besteed. Uit het rapport van de Rekenkamer blijkt dat geen van de vereiste documenten meer aanwezig is”.

De partij vindt dit zeer zorgelijk, omdat hiermee de controlerende taak van de gemeenteraad in het geding is.

Bij het werkgebouw is, volgens het rapport, niet eens meer te controleren of de gemeente waar voor haar geld heeft gekregen. Trots op Nederland wil nader onderzoek naar de uitgaven, maar vindt dat dit geleid moet worden door een nieuwe wethouder. “Het kan niet zo zijn dat wethouder ’t Hart straks zijn eigen fouten kan evalueren en beoordelen”, besluit fractievoorzitter Chris Hottentot van Trots op Nederland.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl