Tussen de bomen het bos niet zien

boomkap01Een populair onderwerp in Spijkenisse is het beleid rondom bomen.

De één maakt zich druk dat er te veel weggehaald worden, de ander roept dat het wel meevalt en weer anderen maken zich zorgen over de manier waarop dit gebeurd.

“Vroeger was Spijkenisse groener”, zegt zelfs mijn vriendin. Zelf denk ik dat het allemaal wel meevalt. Natuurlijk is het verwijderen van bomen die niet ziek zijn maar plaats moeten maken voor stadsplanning een zaak die zorgen baart.

Natuurlijk duurt het 30 jaar voor de nieuw geplante bomen een formaat hebben dat je ze met recht een boom kunt noemen en niet wat aangeplante stekkies. Maar als we kinderen krijgen, duurt het ook 20 jaar voor ze groot en volwassen zijn.

Ja, het is jammer dat er in het Winkelhart Spijkenisse slechts één fatsoenlijke boom te vinden is. Op de Uitstraat en het plein kunnen er best wat bij. Al is het maar om buiten winkeltijden het niet tot een uitgestorven stukje Spijkenisse te laten lijken. Wat dat betreft, liever vandaag dan morgen een stuk of 20 extra bomen in dat gebied.

Natuurlijk kunnen we ons zorgen maken om het verwijderen van bomen die het uitbaggeren vanaf de oevers onmogelijk maken. Dat het baggeren vanaf een drijvend platform duurder is, is ook een keuze. Want hoeveel heeft onze stad (en dus ook haar inwoners) er voor over om de meerkosten voor haar rekening te nemen. Misschien eens meer kijken naar de alternatieven? Wel baggeren vanaf de kant, maar de bomen die in de weg staan niet kappen doch verplaatsen.

En wat te denken van de bomen die nog geplaatst gaan worden in de nieuwbouw wijk de Elementen waar de straten een uitstraling van een laan moeten krijgen? Alleen in die wijk komen er toch heel wat bomen bij.

Afgelopen week was men volop bezig met het plaatsen van nieuwe bomen aan de Heemraadlaan. In vogelvlucht schatte ik 25 jonge bomen en 2 verschrikkelijk lelijke reclamezuilen. Hopelijk is de exploitant van deze lelijke zuilen verplicht om naast een aanzienlijk geldbedrag voor plaatsing ook een forse financiële bijdrage te leveren aan “meer groen” in Spijkenisse.

Eigenlijk kunnen we uren bomen over bomen. Tevreden zal nooit iedereen zijn. Maar laten we denken in oplossingen. Want we willen met ons allen dat Spijkenisse een groene leefbare stad is. En daar horen ook bomen bij.

Mario Guagliardo

boomkap02

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl