Uitreiking Jan Campertpenning en opening Groentewinkel Mak

jcpenning1Leen en Marijke Kok kregen zaterdag 2 april de Jan Campertpenning uitgereikt door burgemeester Mirjam Salet.

De Jan Campertpenning is een eerbetoon aan burgers die zich, niet vanuit een functie maar als privépersoon, op uitzonderlijke wijze verdienstelijk maken voor Spijkenisse.

De uitreiking gebeurde tijdens de feestelijke heropening van de historische groentewinkel van de familie Mak aan de Voorstraat 26. Het echtpaar heeft zich de afgelopen 7 jaar ingezet om dit pand als museum voor Spijkenisse te behouden.

 

Het uitreiken van de penning, gebeurde in restaurant ’t Ganzengors, hierna liep iedereen achter een paard met wagen richting de Voorstraat, waar het groentewinkeltje van Mak offieciëel heropend werd.

Leen en Marijke Kok hebben in 2003 het huis annex groentewinkel aan de Voorstraat 26 van de familie Mak geërfd. Leen Kok woonde als kind schuin tegenover de groentewinkel van Mak en kwam er regelmatig over de vloer. Na het overlijden van Jan Mak en later zijn vrouw Aagje Mak-van Bodegom in de jaren ’60, werd de groentewinkel voortgezet door de ongetrouwde dochters Johanna en Klaasje. Na het overlijden van Johanna was Klaasje Mak de enige erfgename. Ondanks haar hoge leeftijd zette Klaasje de winkel nog enkele jaren alleen voort. De winkel en het woongedeelte zijn sinds de dertiger jaren onveranderd gebleven.

Leen en Marijke Kok willen de erfenis doorgeven aan de bevolking van Spijkenisse en daarmee een stukje geschiedenis van Spijkenisse behouden. In 2008 hebben zij het pand geschonken aan de gemeente Spijkenisse. De gemeente heeft toen een restauratiebudget en subsidie voor de exploitatie beschikbaar gesteld. In 2009 is de restauratie gestart.

Alleen tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag is de verstilde groentewinkel met woonhuis open voor het publiek. Het pandje trekt zo’n 350 tot 450 bezoekers op Open Monumentendag. In de nabije toekomst kunnen leerlingen uit het basisonderwijs in de praktijk zien en ervaren hoe vroeger groente werd verkocht en hoe de winkelier toen woonde. Doordat supermarkten alle producten onder één dak aanbieden ontbreekt bij kinderen steeds vaker de kennis over de herkomst van verschillende agrarische producten en het winkelaanbod uit het tijdperk van voor de supermarkten.

Jan Campertpening
Jan Campert is een van de ‘zonen van de stad’ Spijkenisse. Hij werd op 15 augustus 1902 geboren, in een huis aan de Vierambachtenboezem. In 1942 werd hij gearresteerd wegens hulp aan de Joden en naar de gevangenis in Breda overgebracht. Op 12 januari 1943 stierf hij, veertig jaar oud, in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Zijn beroemde ‘Lied der Achttien Doden’ werd na zijn dood verspreid. Jan Campert kwam uit voor zijn overtuiging en toonde zich daarbij een sociaal en loyaal mens, ongeacht de consequenties. Vanwege zijn voorbeeldfunctie heeft de gemeente Spijkenisse zijn naam aan de penning verbonden. Vertaald naar deze tijd is de penning bedoeld voor mensen die bruggen bouwen, in de samenleving een voortrekkersrol vervullen, de kar trekken, standvastig en volhardend maatschappelijke doelen nastreven en integratie en gemeenschapszin op een hoger plan tillen.jcpenning2jcpenning3jcpenning4groentwinkelmak1groentewinkelmak2groentewinkelmak4

Foto’s: Cok de Coninck

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl