Veilig rijden in de sneeuw

sneeuw2009-03Onze regio is weer mooi wit. Het levert plaatjes op van witte bomen, de eerste sneeuwpoppen staan weer her en der en kinderen vermaken zich met sneeuwballen en een slee.

Maar dit is ook weer, waar menig automobilist door overvallen wordt. Want kou en sneeuw leiden al gauw tot ongelukken. Hieronder een aantal tips voor een veilige weggebruik.

• Ligt er sneeuw op de weg dan wordt de remweg nog twee keer langer en voor je het weet ben je al tientallen meters aan het glijden. Pas je snelheid dan ook aan en let goed op het wegdek want zodra dit glanst is de kans op gladheid het grootst.

sneeuw2009-01• Rij op de snelweg zoveel mogelijk op de rechter rijstrook, want dan kun je in ieder geval naar de vluchtstrook uitwijken op het moment dat het verkeer voor je ineens stilstaat. De meeste auto’s hebben tegenwoordig allemaal ABS en dat houdt in dat je het rempedaal tijdens een remmanoeuvre gewoon ingedrukt moet houden. Schrik niet als je op dat moment veel gekraak hoort, want dat komt van het ABS-systeem. Dus absoluut niet het pedaal omhoog laten komen

• Auto’s met voorwielaandrijving willen in de bocht, helemaal als er sneeuw ligt, rechtdoor gaan. Zeker als het wegdek verkeerd gekant is (wegdek dat aan de buitenkant van de bocht enigszins wegzakt), ben je snel de controle over de auto kwijt. De bestuurder kan dan het beste zijn voet van het gaspedaal halen en remmen. Niet te veel aan het stuur draaien, want dat heeft weinig nut. Bij auto’s met achterwielaandrijving is het een kwestie van de koppeling intrappen, tegensturen en remmen.

sneeuw2009-04• Maak niet alleen alle ruiten ijs- en sneeuwvrij maar ook de koplampen. Nog steeds zijn er veel auto’s waarbij dit niet is gebeurd en deze bestuurders zullen dan ook door de politie worden bekeurd. Dat geldt ook voor vrachtwagens waarbij grote stukken ijs van het dak vallen. De chauffeurs zijn verplicht om het ijs te verwijderen. Het komt geregeld voor dat er schade door het vallende ijs wordt veroorzaakt.

•Pas je snelheid aan en neem ook meer afstand tot je voorganger. Hou er rekening mee dat de gebruikelijke rit veel langer kan duren en neem dan ook een deken en eventueel wat extra drinken en eten mee. Sneeuwkettingen of banden met spikes zijn in ons land verboden dus je doet er verstandig aan om sneeuwbanden om te laten leggen. Defensief rijden is van groot belang en kan veel ellende voorkomen.

•Als je niet weg hoeft, doe dat dan ook niet. Thuis werken kan tegenwoordig makkelijk. Visite, stel het een weekje uit.

sneeuw2009-05sneeuw2009-02

 

© Foto’s Dion Meijer en Mario Guagliardo

 

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl