Verhuis de markt!

markt-spijkenisse1Wat een kale boel, triest om te zien. Afgelopen zaterdag voor het eerst in een paar jaar weer eens op de markt geweest.

Nou ja markt?

Wat kraampjes op een achteraf parkeerterrein. Een aanfluiting die zo spoedig mogelijk aangepakt dient te worden. Of meteen de hele markt maar opheffen?


Een paar jaar geleden ging men graag naar de markt. Er was een betere locatie en vooral: veel meer marktkramen met een wisselend aanbod. Maar, mede door de crisis en de zeer slechte locatie, oogt de markt nu als een verzameling van her en der neergezette kramen.

Laten we denken in oplossingen. De eerste is puur van toepassing als men de markt op de huidige locatie nog een tijdje wil handhaven. In dat geval: minder rijen en kramen die op elkaar aansluiten. Waardoor de markt kleiner oogt, maar niet de armzalige gatenkaas van nu is. Het zal alleen weinig meer klanten doen trekken. Het zal er hooguit voor zorgen dat vrijgekomen parkeerplaatsen weer worden gebruikt door automobilisten die dan misschien een impulsaankoop doen.

En dan de tweede oplossing: verplaats de markt naar de binnenstad. Bijvoorbeeld naar het Uitplein en de Uitstraat, waar de kramen geplaatst kunnen worden voor de leegstaande winkels zoals de voormalige kaasshop en soapstore. Op zaterdag kan er ook een kraam voor de uitzendbureaus in het centrum komen, die zijn dan toch gesloten. 

Van deze tweede oplossing, die toegepast kan worden tot de markt weer naar het plein voor de dorpskerk verhuist, ben ik een groot voorstander. Een markt in de winkelstraten geeft een extra sfeer, zeg het braderiegevoel. Het zal door de mix van winkelaanbod en marktkramen sfeer geven aan de binnenstad. Het verbergt de leegstaande winkels en het zal ook nieuwe markthandelaren naar Spijkenisse toe trekken.

Die nieuwe markthandelaren komen beslist niet zolang de aantrekkelijkheid van de markt niet verbetert. Zij komen niet omdat er nu te weinig publiek is voor voldoende handel. Een markthandelaar vindt het niet erg om wekelijks zijn marktgelden te moeten betalen, als hij dat maar terug verdient. Iets wat op de huidige locatie maar net gebeurt.

Laten we eens de proef op de som nemen. Laten we de markt als geheel in de komende maanden naar de binnenstad verhuizen. Werkt het, dan is iedereen blij. De consument die naast een leuk winkelhart ook de sfeer aantreft die hoort bij funshoppen. Winkeliers die merken dat de consument langer in de stad blijft. De gemeente die omzet ziet stijgen in de parkeergelden. En natuurlijk de marktkoopmannen, die eindelijk weer eens met plezier een kraam opzetten in onze stad.

Mario Guagliardo

markt-spijkenisse

{BANNER}

 

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl