Vertrek wethouder ’t Hart met een krasje

vriendjes-in-de-politiekGisteren was zijn afscheid in de raad van de Gemeente Spijkenisse, vandaag mag het publiek afscheid nemen van de wethouder die na vele jaren deze post te hebben vervuld vertrekt naar het bedrijf waar hij eerder voor werkzaam was.

Lovend waren de woorden in het gemeentelijke persbericht. Maar niet iedereen is het hier mee eens.

Er loopt namelijk nog steeds een klacht tegen de wethouder vanwege integriteitschending. Voor het charme offensief InSpijkenisse, bedoeld om meer publiek naar de winkels in Spijkenisse centrum te trekken en daarmee meer omzet uit de parkeergarages te trekken, schakelde hij de diensten in van oud-raadslid Marco Jongeneel.

Zonder dat er offertes van andere bedrijven is opgevraagd, iets wat een spelregel is bij opdrachten boven de 50.000 euro kreeg het bedrijf van Jongeneel, Vijf890 de opdracht. Dit leidde tot verontwaardiging bij diverse lokale ondernemingen. Eén daarvan besloot zelfs een klacht in te dienen. Dit gebeurde op 22 oktober 2012. Normaal zou een klachtenprocedure binnen 6 weken tot een uitspraak moeten leiden. Bijna 3 maanden verder, met 2 keer een uitstel is de uitspraak er nog niet.

En daarmee heeft het er de schijn van dat dit bewust zo is gelopen. De klaagster, Hoogenraad Media te Spijkenisse verwacht niet dat het zal leiden tot een veroordeling van zijn handelen. Daarnaast speelt er nog een ander punt. Hoogenraad Media heeft de wethouder aangeklaagd wegens “de schijn van belangenverstrengeling”. Die schijn is gewekt door de niet transparante procedure in de aanloop van de campagne.

De klachtencommissie heeft uitgesproken dat zij niet de schijn van belangenverstrengeling onderzoekt maar of dit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dat laatste zal waarschijnlijk nooit aangetoond worden. In de hele procedure heeft men het wel zo gespeeld dat het hoofd communicatie mondeling akkoord is gegaan met de door Vijf890 uitgebrachte offerte. Opvallend, voor de meest simpele opdrachten vanuit de gemeente worden meestal dichtgetimmerde contracten opgesteld, zijn er vastomlijnde regels maar deze zijn allemaal omzeild.

Maar er zijn meer ondernemers die blij zijn met het vertrek van de wethouder. Volgens hen lag de focus te veel op het centrum. De andere kleinere winkelcentra waren, volgens deze ondernemers compleet uit het beeld verdwenen. Dit leidt tot steeds meer verpaupering en leegstand. Vooral het Sterrenhof biedt een triest aanblik. Het winkelcentrum dateert uit de jaren ’70 en is eind jaren ’90 al een keer aangepakt. Momenteel staat een aantal winkels leeg en is er achterstallig onderhoud.

En toch kreeg wethouder ’t Hart goud, welverdiend volgens burgemeester Salet, maar daar zijn velen het niet mee eens.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl