Vuurwerkteams Politie weer actief op Voorne-Putten

vuurwerk01In alle gemeenten op de eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee is de politie sinds 1 december weer actief met vuurwerkteams.

Zij houden zich specifiek bezig met de handhaving van de regels met betrekking tot vuurwerk.

In de afgelopen weken werd al een aantal jongeren aangehouden die illegaal vuurwerk afstaken. De politie probeert zoveel mogelijk illegaal vuurwerk op te sporen omdat het, naast overlast en vernielingen, een veel groter gevaar voor de gebruiker oplevert dan legaal vuurwerk.

Dit vuurwerk voldoet niet aan de eisen die in Nederland gesteld worden aan vuurwerk. Illegaal zijn onder andere strijkers, lawinepijlen, mortierbommen en Chinese rollen. Strijkers hebben een veel zwaardere explosieve lading dan gewone rotjes. Ze hebben een strijkvlak en daardoor een hele korte ontbrandingstijd. Daarom zorgen ze al snel voor brandwonden en schade aan ogen en handen. Bij testen met Chinese rollen is gebleken dat er al een kans is om gewond te raken als u binnen 20 meter afstand van de rol staat.

Jongeren krijgen alleen nog een verwijzing naar HALT als zij buiten de daarvoor toegestane tijden legaal vuurwerk of kleine strijkers met een maximale diameter van 10 mm (max. 300 stuks) afsteken of voorhanden hebben. Van al het andere vuurwerk dat wordt aangetroffen wordt een proces-verbaal opgemaakt en naar het OM gestuurd. Bij veroordeling betekent dit een geldboete of gevangenisstraf. Door het vuurwerkteam zijn tot nu 20 jongeren naar Halt verwezen en 14 processen-verbaal naar het OM gestuurd. Goedgekeurd vuurwerk

Goedgekeurd vuurwerk is te koop bij erkende verkoopadressen. Deze zijn te herkennen aan het opschrift: Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden. Zij verkopen alleen vuurwerk op 29, 30 en 31 december, de rest van het jaar is de verkoop verboden.

Op de verpakking van goedgekeurd vuurwerk staat in het Nederlands: Geschikt voor particulier gebruik. Verder staat er onder andere op wat voor soort vuurwerk het is, de naam en het adres van de fabrikant en de Nederlandse importeur of handelaar, en een heldere gebruiksaanwijzing. Wie dit vuurwerk afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing heeft weinig kans op ongelukken.

Regels

Vuurwerk mag dit jaar gekocht worden op 29,30 en 31 december. Het vuurwerk mag op die dagen vanaf het verkooppunt naar huis vervoerd worden. Afsteken mag alleen op 31 december vanaf 10.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur. Illegaal vuurwerk, zoals bijvoorbeeld strijkers, mag helemaal niet worden vervoerd of afgestoken.

Kijk voor meer informatie over het afsteken van vuurwerk op de site van de brandweer, www.brandweer.nl.

Klachten over het afsteken van vuurwerk kunnen worden gemeld via het algemene politietelefoonnummer 0900-8844. Ziet u een vernieling gebeuren door middel van vuurwerk bel dan het alarmnummer 1-1-2.

 

 

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl