VVD, en lokale partijen alternatief PVV

stemmen-potloodPVV-kiezers zullen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar meestal op de VVD, de beweging Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk of een lokale partij stemmen, als in hun woonplaats de partij van Geert Wilders niet meedoet.

Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerde politieke peiling van Maurice de Hond.

Van de PVV-aanhangers zegt 34% de VVD als alternatief te nemen, 28% TON en 27% zal op een lokale partij stemmen.

Wilders maakte in augustus bekend alleen mee te doen in Den Haag en Almere met de lokale verkiezingen. Van de PVV-kiezers wijkt 3% uit naar CDA en SP. D66, SGP en ChristenUnie kunnen 1% van de stemmen van Wilders krijgen. De PvdA en GroenLinks lijken niks te winnen bij afwezigheid van de PVV.

Representatieve steekproef

Van de verkiezingsuitslag bij de zes nieuw te vormen gemeenten eerder deze week was het volgens De Hond niet mogelijk om een representatieve steekproef te trekken voor een interpretatie van de uitslagen. De peiling wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl