VVD: Zakelijke aanpak schuldhulpverlening

vvdDe commissie Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Volksgezondheid sprak afgelopen woensdag over een nieuwe aanpak van gemeentelijke schuldhulpverlening.

VVD-raadslid Deceuninck: “Dit voorstel staat voor minder overheidsuitgaven, minder belastinggeld dus, en meer eigen verantwoordelijkheid bij de klant. Een combinatie die ons heel erg aanspreekt!” Kern van het collegevoorstel is de verantwoordelijkheid bij de schuldenaar en schuldeiser te houden in plaats van als gemeente het schuldprobleem over te nemen en wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘niet-kunners’ en ‘niet-willers’. Daarnaast worden werkgevers meer bij de schuldenproblematiek betrokken en wordt van de betrokkene zelf een bijdrage verwacht. Hierdoor worden mensen gestimuleerd eigen verantwoordelijkheid te nemen en sneller weer op eigen benen te staan. Bovendien bespaart de gemeente met deze zakelijke aanpak bijna €800.000,- in de komende jaren.

Deceuninck: “De gemeente is op de goede weg met deze innovatieve aanpak van schuldbemiddeling. De VVD-Spijkenisse ziet ook hier, in een hoek waar je het wellicht niet verwacht, een kans in om Spijkenisse op de kaart te zetten.” Uit de reactie van het college bleek dat deze nieuwe aanpak door andere gemeenten en het Ministerie van Sociale Zaken wordt gezien als voorbeeld. “Met enige regelmaat worden onze ambtenaren gevraagd om over dit onderwerp op congressen te spreken. Top!”

Een belangrijk element van het voorstel in de ogen van de VVD-Spijkenisse is de wederkerigheid die aan de klant wordt gevraagd. “Het hebben van schulden is niet gewoon of normaal. Het is in onze ogen nogal bijzonder dat een overheid zich geroepen voelt mee te denken in dit soort vraagstukken. Die bewustwording ook bij de klant neerleggen, bij voorkeur in het vragen van een vergoeding voor bewezen diensten, onderschrijven we dan ook. We hebben het college van B&W gevraagd met een voorstel te komen”, aldus de VVD’er.

“Voor nu is deze nieuwe, zakelijke aanpak in onze ogen een goede en noodzakelijke stap. Maar voor de langere termijn gaan we graag de discussie aan of schuldbemiddeling door de gemeente zou moeten worden aangeboden. Is dat eigenlijk wel een taak van de overheid en zo ja, hoever gaat die verantwoordelijkheid dan?” Deceuninck: “Wellicht kan het veilingmodel zoals dat nu in de WMO wordt gebruikt ook worden toegepast op de schuldbemiddeling, zodat je als gemeente slechts de regie voert en niet meer de uitvoering.” Tot die tijd kan de VVD Spijkenisse zich zoals aangegeven zeer vinden in het collegevoorstel.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl