Week van de geschiedenis: Oorlog en Vrede

verhelstVan 17 tot en met 25 oktober is het de week van de geschiedenis. Het is het 6e jaar dat dit georganiseerd wordt met als thema dit jaar “Oorlog en Vrede”. Door het hele land zijn activiteiten die aansluiten bij dit historische thema.

Marlies Verhelst is een kinderboekenschrijfster uit Spijkenisse. De uitgeverij Delubas waar haar kinderboek “Een foto in de sneeuw” is verschenen, organiseert tijdens deze week de “Terugblikken CanonQuiz”

, een quiz over de Nederlandse geschiedenis, speciaal voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Kinderen kunnen de quiz klassikaal of individueel maken op: www.terugblikken.nl.

In het dagelijks leven is Marlies Verhelst docente Nederlands op een middelbare school in Spijkenisse. Haar carrière als schrijfster is begonnen met het winnen van een verhalenwedstrijd voor de Libelle, sindsdien heeft ze de smaak van het schrijven te pakken. Waarom kinderboeken? “ Mijn stijl, ik schrijf veelal korte zinnen, dat leent zich eigenlijk wel voor kinderboeken.” De reeks “Terugblikken” omvat 50 leesboekjes die aansluiten bij de 50 vensters van de canon van de geschiedenis. Marlies is nu bezig met het tweede boekje voor deze serie, welke op basisscholen gebruikt worden tijdens de les.

“Ik mocht uit een paar onderwerpen kiezen, Willem Drees en de verzorgingsstaat sprak me wel aan, in het verhaal “Een foto in de sneeuw” gaat het over een jongetje dat per ongeluk tegen minister Drees aanfiets en er thuis pas achter komt dat de meneer een minister is, het eerste dat hij dan denkt is dat hij vast straf zal krijgen.” In de verhalen worden de kinderen meegenomen terug in de tijd, om zo de geschiedenis meer te laten beleven. Achter in de boekjes zit een kleine encyclopedie met afbeeldingen van dingen uit de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

“Eigenlijk is het in deze tijd best moeilijk om kinderen aan het lezen te krijgen maar het is wel heel belangrijk voor kinderen. De maatschappij is natuurlijk erg individualistisch nu. Door te lezen, leer je hoe het bij een ander gaat, kijk je ook eens door de ogen van een ander. Ik denk dat het je blik verruimd.”

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl