Wel samenwerken, maar niet samenvoegen

samenwerkenHellevoetsluis wil wel samenwerken met andere gemeenten op Voorne-Putten, maar wil niet worden samengevoegd met deze gemeenten.

Dat is de uitkomst van het raadsdebat van afgelopen donderdag in het gemeentehuis van Hellevoetsluis. De gemeente Hellevoetsluis betaalt € 160.000,- voor het samenwerken met andere gemeenten op het eiland Voorne-Putten. Spijkenisse is duurder uit,  € 240.000,- over een periode van vier jaar; de duur van de raadsperiode. De andere drie gemeenten dragen € 80.000,- bij.

Het globale idee is om gezamenlijk kennis in te kopen, die iedere gemeente kan gebruiken om haar dagelijkse taken te kunnen uitvoeren. Ook wil men gezamenlijk een vuist maken als er eilandbrede beslissingen genomen moeten worden.

Ruim een half miljoen euro hebben de gemeenten uitgetrokken om de bestuurskracht van de gemeenten te vergroten. Er wordt daarbij gezamenlijk opgetreden in bovengemeentelijke vraagstukken. Ook wordt het geld besteed aan operationele samenwerking om in gezamenlijkheid efficiencyvoordelen te behalen.

Voor Pvda en Groen Links kan het schijnbaar niet snel genoeg gaan om de samenwerking tot stand te brengen. Zij pleiten voor vervroegde invoering van de plannen, die in principe in september dit jaar meer vorm moeten krijgen. 

IBH wil een meer gedegen voorbereiding en stelde voor om de plannen nog eens goed te laten bezinken en daarna met een deugdelijk plan te komen. Alle partijen waren unaniem in hun beslissing om dit budget vast te stellen. Alleen de SP deed dit zonder dat zij kennis genomen had kunnen nemen van de stukken.

Ook spraken de meeste partijen zich uit, dat dit alleen maar betekent dat er samenwerking is gewenst en wellicht noodzakelijk is, maar dat dit geen aftrap is van een gemeentelijke samenvoeging. Als het aan Burgemeester Kleijwegt ligt, krijgt het oplossen van strategische vraagstukken voorrang op het oplossen van operationele vraagstukken. Daarom is het college er voorstander van om niet met deze samenwerking te beginnen, voordat ze eerst op vakantie zijn geweest.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl