Wethouder Borgonjen voor de klas Bahûrim.

schoolklas-brielle1‘Waarom bent u ooit in de politiek gegaan, en wat doet u eigenlijk als wethouder?’

Dit en andere vragen, stelden de leerlingen van klas 4 van het Penta college CSG Bahûrim stelden aan de heer Wilbert Borgonjen, tijdens een speciale les maatschappijleer over de gemeente als politiek orgaan.

Als een volleerd docent legde de wethouder in begrijpelijke taal uit wat er zoal plaatsvindt in de gemeentepolitiek en op de site van de gemeente Brielle werden ook de mensen bekeken die aan de gemeentepolitiek deelnemen. ‘Die ken ik, dat is toch een schrijver…..?’ (Jan Wol *ers) was een van de opmerkingen van een leerling. Ook andere bestuurders werden herkend uit de eigen omgeving en zo kwamen de gemeenteraad en B&W wat dichterbij de belevingswereld van de leerlingen.

Na de uitleg van de heer Borgonjen discussieerden de leerlingen in groepjes over stellingen uit de jongerennota, waarbij ook de heer Thijmen Zaal aanschoof. Gesproken werd over: ruimte voor jongeren om bij elkaar te komen, in hoeverre de gemeente zich moet bemoeien met het welzijn en gezondheidszorg van jongeren en of er voldoende bekendheid is over de ‘loketten’ waar jongeren hulp kunnen vragen.

Na afloop bleven een aantal van hen; Rik, Raquelle en Tamaranog geruime tijd praten. Zij komen uit Rockanje en zijn al een tijd bezig met een ontmoetingsplek daar. Ze realiseerden zich dat dit een andere gemeente is waar wethouder Borgonjen niet over gaat maar wilden toch kwijt dat er wel veel vergaderwerk aan vast zit. Een beetje begrijpen konden ze wel dat groepen in de samenleving verschillende belangen hebben bij zo’n hangplek, maar dat het zo ingewikkeld moet zijn….nee, dat kon er toch niet in bij de leerlingen.

Deze les beantwoordde in ieder geval aan het doel, en geeft ook voor de toekomst mogelijkheden om jongeren meer te betrekken bij de gemeentepolitiek. De lessen zullen een vervolg krijgen in het project ‘wegwijs in de gemeente’ op 7 januari waarbij de leerlingen van Bahûrim een hele dag in het gemeentehuis zullen doorbrengen en een eigen doel mogen formuleren voor de besteding van 2500 euro, in de vorm van een competitie. Hierbij wordt de besluitvorming in de gemeenteraad uitgelegd en nagespeeld.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl