Woordvoerder gemeente: “We waren een beetje ingezakt”

dit-kan-welDhr. Fransen, hoofd communicatie van de gemeente Spijkenisse geeft aan dat er in Spijkenisse al sinds jaar en dag het beleid is dat aanstootgevende graffiti binnen 24 uur verwijderd wordt.

In 2007, o.a. door de privatisering van Reinis, is de uitvoering van dit beleid een beetje “ingezakt”.

Er ligt nu een overeenkomst met Reinis dat aanstootgevende graffiti binnen 24 uur verwijderd moet worden en andere afbeeldingen binnen 3x 24 uur.

Over het algemeen gaat het dan om discriminerende en fascistische teksten maar ook schuttingtaal wordt bestempeld als aanstootgevend. Kortom, het mag niet beledigend of kwetsend zijn.

“Een persoon, of het nu de Burgemeester is of niet, zo publiekelijk etaleren is beledigend en kwetsend. In dat soort gevallen wordt de afbeelding snel verwijderd. Als je het een slecht feest vind dan zijn er andere wegen om dit kenbaar te maken.” zegt Fransen.

Blijkbaar wordt toch niet alle aanstootgevende graffiti binnen de termijn verwijderd, zo kon de graffitiafbeelding die bij dit artikel te zien is, 3 weken blijven staan. En zo staan er vaker teksten of afbeeldingen die echt te grof zijn voor een plaats waar veel jeugd komt. Wanneer burgers niet melden dat er iets staat dat niet door de beugel kan, kan het dus voorkomen dat het wekenlang te bewonderen is.

Fransen zegt wel dat op de skatebaan altijd een oogje dicht geknepen wordt, maar dat geldt nooit voor kwetsende en beledigende taal op de afbeeldingen. Dat oogje dichtknijpen betekend overigens niet dat er geen aangifte wordt gedaan van vandalisme. In alle gevallen wordt de graffiti gefotografeerd voor deze verwijderd wordt en volgt de aangifte, vandalisme is strafbaar.

De evaluatie van het eindejaarsfeest, waar de graffitiartiest zijn ongenoegen over uitte, zal in februari plaatsvinden. De media-aandacht die het snelle verwijderen van de graffiti teweegbracht, is in de ogen van de gemeente niet buitengewoon proportioneel geweest.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl