VPinfo

Spijkenisse en Bernisse werken samen aan hulpverlening kinderen en jongeren

Spijkenisse en Bernisse hebben per 1 oktober een GOSA-regisseur in dienst. Deze functionaris zorgt ervoor dat kinderen en jongeren die hulp nodig hebben, die ook daadwerkelijk krijgen en dat afspraken met hulpverleners worden nagekomen. Daarnaast is een medewerker aangesteld voor de aanpak van overlastgevende of criminele groepen jongeren, de zogenaamde groepsaanpak Beke.

 

Door deze combinatie worden jongeren met problemen sneller herkend, sneller geholpen en wordt overlap in hulpverlening voorkomen. De meeste kinderen en jongeren in Spijkenisse doen het prima. Sommigen hebben echter problemen of veroorzaken problemen door overlastgevend gedrag. GOSA (Gemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak) richt zich op kinderen en jongeren tot 23 jaar met wie het even minder goed gaat.

Vaak gaat het om een combinatie van problemen op school of thuis, of bijvoorbeeld door verslavingsproblemen of schulden. Daarbij wordt samengewerkt met alle instellingen die zich met jeugd bezig houden. Dat zijn bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin, scholen, jongerenwerk, maatschappelijk werk en Bureau Jeugdzorg. Maar ook politie en justitie. In het geval dat de hulpverlening er niet uitkomt, neemt de GOSA-regisseur de regie over. Deze functionaris zorgt ervoor dat kinderen en jongeren niet tussen wal en schip terecht komen en helpt bij het vinden van de juiste hulp, coördineert die hulp en bewaakt deze.

De combinatie met de aanpak van groepen jongeren die hinderlijk, overlastgevend of crimineel gedrag vertonen (Beke-groepsaanpak), maakt het beter mogelijk om overlast en criminaliteit tegen te gaan en jongeren weer een positief toekomstperspectief te bieden door hen op weg naar school of naar werk te helpen. De regisseur zorgt ervoor dat jongeren met problemen sneller herkend en sneller geholpen worden en een overlap in hulpverlening aan deze jongeren wordt voorkomen.

De gemeenten Bernisse, Brielle, Spijkenisse en Westvoorne hebben twee jaar samengewerkt aan een Regionale Organisatie Sluitende Aanpak (ROSA). De gemeenten hebben deze aanpak geëvalueerd en wegens praktische redenen besloten de sluitende aanpak jeugd weer per gemeente te organiseren. Spijkenisse en Bernisse werken samen door een GOSA-regisseur in te zetten, die in Spijkenisse ook als Beke-regisseur werkt. Hiermee sluiten de beide gemeenten aan op het bestaande samenwerkingsverband in het Centrum voor Jeugd en Gezin voor een nog betere sluitende aanpak rondom jeugd.

Mobiele versie afsluiten