Op 15 april jl. zijn in Rotterdam, Vlaardingen, Maassluis, Spijkenisse, Oostvoorne en Dongen tien verdachten aangehouden op verdenking van de invoer van heroïne en het witwassen van crimineel verkregen geld. Bij doorzoekingen op zesentwintig locaties werd 60 kilo heroïne in beslag genomen evenals diverse luxe goederen, zo’n zes ton aan contanten en drie vuurwapens.
Criminele organisatie
In maart 2009 startte een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig zou houden met de invoer van cocaïne/heroïne en het witwassen van crimineel verkregen geld. Dit onderzoek werd verricht onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam door de Regionale Recherche Dienst van de politie Rotterdam-Rijnmond, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) in Haarlem, Bureau Ontnemingen van het Openbaar Ministerie en de Douane in Rotterdam. Daarnaast werd samengewerkt met de Federale politie en de Douane uit Antwerpen en de autoriteiten in Turkije en het Ministerie van Justitie en de Dubai Police uit de Verenigde Arabische Emiraten.
Lading tassen
Op 15 april werden tien verdachten, acht mannen en twee vrouwen, in de leeftijd van 37 tot 54 aangehouden. De drugs die de organisatie probeerde in te voeren, was afkomstig uit Pakistan. De heroïne zat verpakt in een lading tassen bestemd voor de verkoop op de markt. Deze tassen zijn in een container de haven van Antwerpen binnengekomen en inbeslaggenomen. De container was bestemd voor Rotterdam.
Verdachten
De verdachten komen voor het merendeel uit de regio Rotterdam-Rijnmond (Rotterdam / Vlaardingen / Maasluis / Oostvoorne / Spijkenisse). Een verdachte, die regelmatig in Dubai verbleef, is in zijn woonplaats Dongen aangehouden. De vermoedelijke leverancier uit Pakistan is eveneens aangehouden. Hij was in Nederland op het moment dat de partij drugs arriveerde.
Misdaad mag niet lonen
De verdachten bezitten huizen in Nederland, Curaçao en Turkije. Daarnaast beschikken ze over vele luxe goederen zoals dure auto’s en boten. Deze bezittingen konden vermoedelijk worden aangeschaft uit de opbrengsten van eerdere drugstransporten. Door de FIOD en de politie zijn deze goederen in beslag genomen en zijn de banktegoeden in Nederland en Dubai bevroren. Omdat misdaad niet mag lonen, worden de verdachten behalve strafrechtelijk ook financieel aangepakt.
Verzekering
De tien verdachten zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.