Afgelopen dagen vond het Europees Jeugdkampioenschap zwemmen in Dordrecht plaats.
Alle Europese talenten (en waarvan sommige dus de kampioenen van de toekomst) streden met elkaar om de titel op de verschillende nummers en afstanden. Van 50m vlinderslag tot 800m vrije slag.
Deze EJK’s vinden ieder jaar in een andere stad plaats, ergens in Europa. De KNZB heeft als beleid diverse Europese en internationale evenementen in Nederland te organiseren. Sinds 2008 hebben we een aanzienlijk trackrecord opgebouwd. Voor die tijd was het EK zwemmen in Utrecht, in het bekende buitenzwembad De Hommel, het laatste: 1966!
Om dat te kunnen doen moeten de KNZB en de lokale vereniging wel over voldoende deskundige en gemotiveerde vrijwilligers beschikken. Geld alleen en enkele professionals zijn niet voldoende. Het gaat om de combinatie. Gelukkig zijn onze professionals vrijwilligers en onze vrijwilligers professionals.
Wat ik hier beschrijf, geldt natuurlijk voor alle evenementen, op welk niveau en in welke omvang dan ook. Misschien dat een heel klein evenement nog al improviserend kan worden georganiseerd, maar al gauw is er een serieuze aanpak nodig om het tot een succes te laten worden.
Ik heb in Hellevoetsluis ook al heel wat vrijwilligers gezien. Ook de professionals zijn hobbyisten die veel liefde voor het vak tonen. Ik denk dat de vestingstad baat heeft bij het (doen) organiseren van evenementen. Het trekt bezoekers (omzet!), het vestigt een positief imago (“daar gebeurt het”) en het stimuleert en enthousiasmeert de eigen inwoners. Tenslotte zijn de laatste onze ambassadeurs!
Zou er in Hellevoetsluis een mooie zwemwedstrijd kunnen worden georganiseerd? Jawel hoor. Allereerst is er al de bekende oversteek over het Haringvliet, begin september. Moet je toch wel voor getraind hebben om dat te kunnen.
Maar ik zie een zwemwedstrijd in het Droogdok voor me… Dat zou uniek zijn. Of een waterpolowedstrijd. Of droom ik nu teveel in vakantietijd?
Erik van Heijningen,
waarnemend burgemeester Hellevotsluis